Заплатите на персонала по хигиена и поддръжка на дома в Палм Бийч и Южна Флорида надхвърлят 150 000 долара годишно, а войните в наддаването между собствениците на имения стават все по-ожесточени.

Масовата миграция на богати от Ню Йорк и други щати с високи данъци създаде рекордно търсене на домакински персонал в елитните анклави на Флорида, най-вече в Палм Бийч.

Според агенциите за подбор на персонал рязко е нараснало търсенето на камериерки, както и на бавачки, готвачи, шофьори и лична охрана, пише CNBC.

Много от новозаселилите се богаташи във Флорида са си купили огромни имения и сега се нуждаят от хора, които да ги почистват. Хотелите и курортите също се борят за персонал.

Резултатът е следният: Според някои агенции типичното заплащане на домашните помощници е нараснало от 25 долара на час през 2020 г. до 45 или 50 долара днес.

„Назначавам персонал от 30 години и никога не съм виждала подобно нещо“, казва Ейприл Беруби, основател на агенцията The Wellington Agency, която назначава домакински персонал в Палм Бийч, Маями, Ню Йорк и др. „Наблюдаваме бум от хора, които се преместват, особено в Палм Бийч и Маями“, допълва тя.

В Палм Бийч служителите с опит в богаташки домове обикновено печелят между 120 000 и 150 000 долара годишно, заедно със здравните осигуровки и социални придобивки, включително заплащане на извънреден труд.

„За хигиенистите това е чудесно. За нас е изключително трудно. Има сериозен недостиг.“, казва Беруби.

Мелиса Сайтос, основател на Lily Pond Services, наскоро е имала клиент от Флорида, който се надявал да наеме домакиня за 75 000 долара годишно. В крайна сметка платил 110 000 долара, което било разумно за пазара.

Икономите, които помагат за ръководенето на персонал от хигиенисти, могат да печелят дори повече. Сайтос твърди, че познава главна икономка в Палм Бийч, която печели 250 000 долара годишно, включително извънреден труд и пътува до различните домове на клиентите си.

Войните в наддаването между богатите собственици на жилища са често срещано явление. Агенциите за подбор на персонал публикуват обяви „Търси се помощник“ навсякъде, докато клиентите са все по-разочаровани.

„Първоначално те са в шок и казват: „Няма как да платя толкова. Дори ми е неудобно да им дам цифрите. Но когато се опитат да наемат някого за по-малко, с по-малко опит, почти винаги се връщат при нас и казват: „Научих си урока. Готови сме да платим за опита.“, казва Беруби.

Домашните помощници на богатите се нуждаят от много специфични умения - от това как да се движат тихо и незабелязано из цялата къща, до това как да почистват внимателно антики, прибори за хранене и произведения на изкуството и как правилно да перат и изглаждат фино спално бельо.

„Има специфични инструменти и умения, които са необходими за работа в изискани домове“, обяснява Беруби и допълва, че при толкова малко квалифицирани кадри, обмисля да открие училище, в което се преподават умения за поддържане на висок клас имоти.

„С удоволствие бих направила това, но нямам време, тъй като сме заети с търсене на персонал за клиентите ни“, казва тя.