Цените на портокаловия сок в глобален мащаб достигнаха нови рекордни стойности на фона на продължаващите ограничения в доставките на портокали, които доведоха до криза в сектора и принудиха някои производители да се замислят за алтернативни плодове.

Цените на продукта, който е любим със закуската за много хора, се покачват бързо през последните години, отчасти заради намаляването на производството във Флорида - основният производител на портокалов сок в САЩ - и екстремните климатични условия в основните райони за производство на портокали в Бразилия. Южноамериканската селскостопанска сила е най-големият производител и износител на портокалов сок в света, което означава, че играе изключително важна роля за световната индустрия.

Фючърсите върху замразения концентриран портокалов сок, които се търгуват на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк, затвориха в сряда на цена от 4,77 долара за паунд (0,5 килограма). Това е почти два пъти повече от цената, регистрирана миналата година по същото време.

Хари Кембъл, анализатор на данни за стоковия пазар в изследователската група Mintec, коментира пред CNBC, че рязкото покачване на цените на портокаловия сок е принудило производителите да се адаптират към ситуацията, като обмислят алтернативни плодови сокове.

„Много от тях ще променят количествата, които влагат в смесите си, за да се откажат от портокаловия сок и да увеличат други видове, като например круши, ябълки и грозде, така че да са по-малко зависими от постоянно растящите цени“, казва Кембъл. „Изглежда, че тази ситуация ще се запази в дългосрочен план“.

По думите му някои участници на пазара на портокалов сок са отбелязали голям спад в търсенето през годината:

„Докато не се стигне до момента, в който потребителите вече не са склонни да плащат по-висока цена за портокалов сок, тъй като предлагането е много слабо, цените ще продължат да се покачват“.

Суша, болести и търсене

Изследователският център Fundecitrus предупреждава, че прекомерните горещини в Бразилия през миналата година означават, че южноамериканската страна вероятно е напът да регистрира една от най-лошите си портокалови реколти от повече от три десетилетия. В доклад, публикуван на 10 май, организацията на производителите на цитрусови плодове прогнозира, че през сезона 2024-2025 г. в Бразилия ще бъдат произведени 232,4 млн. касетки портокали (всяка с тегло приблизително 40,8 кг). Това представлява спад от 24% в сравнение с предходния цикъл. Според анализатори Бразилия обикновено произвежда около 300 млн. касетки портокали всеки цикъл, въпреки че изменението на климата е намалило драстично производството на културата, тъй като прави екстремните метеорологични явления по-чести и по-интензивни.

Fundecitrus предупреждава, че поредицата от интензивни горещини в Бразилия е настъпила в критичната фаза на цъфтежа и ранното формиране на плодовете между септември и ноември миналата година, което значително е затруднило производството.

Цитрусовото заболяване, известно като грийнинг (greening), болест на дърветата без познат лек, която води до горчиви, закърнели плодове, е друго препятствие за производителите на портокали. Анализатори предупреждават, че проблемът вероятно ще опустоши портокаловите горички по света за известно време напред.

„Цените на портокаловия сок се повишават заради три основни фактора - суша, болести и търсене", казва Дейв Райтер, трейдър в Reiter Capital Investments LLC. „Бразилия е най-големият производител на портокали и портокалов сок, като по-голямата част от производството се осъществява в Сао Пауло и Минас Жерайс. През последните няколко години тези два района се борят с климатични проблеми и болести.“

Рейтер описва фючърсния договор за портокалов сок като слабо търгуван пазар, което означава, че той може да преживее пристъпи на „значителна волатилност“. По думите му следващата целева цена на портокаловия сок е 5,16 долара за паунд.