Новогодишната нощ е съвсем близо и ако все още не сте напазарували за празника, бутилка шампанско може би е на първо място в списъка.

Традицията за „Наздраве“ с пенливо вино в първите минути на новата година обаче може да изчезне в близко бъдеще.

Причината за това е климатичната криза, пишат от CNN.

Според стартъпа ClimateAi от Силициевата долина, трите сорта грозде, използвани в почти всички видове шампанско – шардоне, пино ноар и пино мьоние, са на ръба на изчезването.

Предизвиканата от човека климатична криза води до затопляне и промяна на метеорологичните условия в някои от най-известните лозарски райони в света, включително Шампан в Северна Франция. Според ClimateAi до 2050 г. тези популярни сортове грозде може да престанат да съществуват.

Климатичните промени удрят и производството на шампанскоЗасушаването на региона Шампан ще се увеличи почти три пъти до 2050 г.

Използвайки стотици глобални климатични модели, сателитни данни и данни от лозята, изследователите на ClimateAi прогнозират бъдещето на гроздето, използвано за производство на шампанско и пенливо вино по целия свят. В публикувано през 2020 г. проучване те предупреждават, че броят на регионите, в които понастоящем се отглежда винено грозде, ще намалее с повече от половината, ако глобалните температури се повишат с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Според Програмата на ООН за околната среда светът ще премине този праг още през този век, ако скоро не бъдат направени по-дълбоки и устойчиви съкращения на въглеродното замърсяване. При затопляне от 4 градуса до 85% от тези земи вече няма да могат да се използват за отглеждане на грозде и производство на вино.

"Ако се замислим конкретно за шампанското, то е уникална напитка", казва Уил Клетер, вицепрезидент по стратегиите в ClimateAi.

"Изисква топли, слънчеви дни за силен вкус и хладни нощи за натрупване на киселинност, която му придава онзи освежаващ вкус, който обичаме. Но със затоплянето на климата тези слънчеви дни може да станат прекалено топли, а хладните нощи да изчезнат.", допълва експертът.

Колко струва луксът в чаша: Най-скъпите марки шампанско в светаПоради изобилната реколта през 2022 г., се очаква предлагането на шампанско да задоволи напълно настоящото търсене

През 2023 г. световното производство на вино е било най-ниското от 60 години насам.

Голяма част от този спад се дължи на екстремни метеорологични явления, много от които са се влошили от изменението на климата, според годишния доклад за производството на вино на Международната организация по лозата и виното (OIV), публикуван през ноември.

В доклада се посочва, че Италия е отстъпила позицията си на водещ производител на вино в света поради няколко неблагоприятни метеорологични събития, включително непостоянни валежи, които са предизвикали появата на брашнеста мана, както и наводнения, градушки и суша.

"Това е много актуален проблем", казва Клетер. "Означава по-скъпо вино или с по-ниско качество, а може би дори без достъп до някои от вината, на които сме свикнали да се наслаждаваме."

При темповете, с които планетата се затопля, Клетер казва, че лозарите трябва да започнат да се учат как да се адаптират и евентуално да следят за жизнеспособни, по-хладни места на север, за да запази индустрията жива и развиваща се.

„Това вече не е затворен клуб“: Как да инвестираме в изискани винаПрез последните 10 години цените на изисканото вино са се повишили със 149%

Според доклад на Reuters, през 2021 г. във френския регион Шампан лозарите са получили най-малката реколта от 1957 г. насам поради екстремни метеорологични явления - от силни горещини до ранно измръзване, както и обилни валежи.

Това е струвало на Франция общо около 2 млрд. долара от продажби, се казва в доклада.

Но през 2023 г. Франция е имала прилична производствена година, като е произвеждала добре на север, включително в Шампан, се казва в доклада на OIV, въпреки че някои лозя на юг са били засегнати от брашнеста мана, горещини и суша.

Производители на шампанско прогнозират рекордни продажби

Дейв и Лоис Чо се преместват от Калифорния в долината Уиламет в Орегон, за да открият винарска изба през 2020 г. - особено трудна година, тъй като западната част на САЩ е изправена пред многогодишна суша с безпрецедентен недостиг на вода и горски пожари, които опустошават земята.

"Климатичните промени определено бяха фактор", казва Лоис пред CNN, обяснявайки защо напускат Калифорния.

Когато основават CHO Wines, първоначално разглеждат различни винарски райони в Калифорния, но чуват от производителите, че изпитват трудности с непостоянните валежи, за да напояват лозята си.

Те са решени да намерят място с голяма надморска височина, тъй като лозята, разположени по-високо, получават повече дъжд. Това също така означава, че гроздето няма да узрее рано, както се случва в горещините, което позволява да се развият повече вкус и киселинност.

"Сега ние сме на място средно с пет до десет градуса по-хладно от долината, така че смятаме, че това ще ни спечели известно време, за да се адаптираме напълно към кризата.", казва Дейв пред CNN.

Кратка, но завладяваща история на шампанскотоПървото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму

Винената индустрия използва показател, наречен "градусови дни на отглеждане", за измерване на това колко топлина се натрупва през вегетационния период и помага да се определи скоростта, с която гроздето се развива отново. Чо казва, че броят на тези "дни" се увеличава, което ускорява узряването на гроздето и изтласква сезона на прибиране на реколтата по-рано.

Тъй като Западът става все по-горещ и по-сух, много американски винопроизводители смятат, че долината Уиламет в Орегон - на около девет часа път на север от известната лозарска долина Напа в Калифорния - е следващият голям винен регион в страната.

"Това е като движещ се влак. Ако се опитваш да се качиш в движение, е много трудно", казва Лоис. "Но в Орегон сякаш полагаме релсите, защото има много незастроена земя и неизползвани ресурси.", допълва тя.

Един от въпросите пред винарската индустрия сега е дали традиционните винопроизводители са готови да се отдалечат от своите региони и да приемат нови процеси на винопроизводство.

Пит и Джоли не могат да разделят печалбите от френското лозе в ПровансАктьорът е обвинен, че се е държал като

Клетер от ClimateAi казва, че големите винопроизводители трябва да обмислят дали има нови райони и възможности за развитие на нови лозя и нови вкусове.

"Това е наръчникът за адаптиране на виното", каза Клетер, който някога е живял във Франция и е голям почитател на шампанското. "Смятам, че това е вълнуваща възможност за бизнеса и потенциално за потребителите да получат достъп до вкусни вина, които може би никога не са опитвали."

Но това е предизвикателство за региони като Бордо и Шампан, които са обвързани с териториите си. По закон, за да се счита за автентично "шампанско", виното трябва да произхожда от Шампан. Ето защо в други страни, включително САЩ, подобни напитки се наричат "пенливо вино".

Но преместването в Орегон вдъхновява семейство Чо да експериментира. През 2022 г. те коферментират гроздето си с ябълки, за да създадат нов вкус. То става доста популярен продукт сред техните вина от 2022 г.

"Не можеш да живееш в страх", казва Дейв. "Винаги има възможност да бъдем креативни."