Убиецът е само на 14 години и от осемгодишен живее в социални домове като подопечен на властите. Преди година една банда помага на момчето да избяга, настанява го в хотел и му дава канабис, храна и нови дрехи. Шест дни по-късно нейните членове му казват, че е време да им се отплати за добрината. Те имат работа за него.

Заедно с друг младеж момчето, чието име не може да бъде оповестено, тъй като е непълнолетно, застрелва 33-годишен мотоциклетист от Hells Angels. То е осъдено от съда, който описва случая като поръчково убийство, но тъй като е твърде младо, за да бъде вкарано в затвора, е върнато на социалните служби и изпратено в друг социален дом.

Това е история от Швеция. Страната отдавна се гордее с една от най-щедрите мрежи за социална сигурност в света, като се грижи за уязвимите хора на всички етапи от живота им. Но в наши дни тя заема първо място и в една друга класация - там е регистриран най-високият процент на насилие с огнестрелно оръжие на глава от населението в ЕС. Миналата година 55 души са застреляни в 363 отделни престрелки в страна с население от едва 10 милиона души. За сравнение, в останалите три скандинавски страни - Норвегия, Финландия и Дания - взети заедно, са регистрирани само шест престрелки с летален изход.

Във все повече случаи съдилищата констатират епидемията от насилие, възникнала в шведския архипелаг от младежки домове, изградени с двойна цел - да се грижат за деца под държавна опека и да наказват младежи нарушители. Според разкази на експерти, служители на социални домове и бивши членове на банди пред Reuters този тип места за настаняване са се превърнали в развъдник за набиране на персонал за банди, които ги използват, за да вербуват убийци, твърде млади, за да бъдат вкарани в затвора.

От тийнейджър с проблеми до професионален престъпник

Яйха, който сега е на 23 години, за първи път е изпратен в социален дом на 16 години, когато е настанен заедно с още седем момчета в общежитие в Гьотеборг - мрачен пристанищен град на западния бряг на Швеция, където се намира най-голямото пристанище в Скандинавия. Баща му умира няколко години по-рано, а той отпада от училище и е осъден за нападение и кражба, тъй като пребива други деца и краде телефоните и дрехите им. По време на едногодишния му престой в дома членовете на една от престъпните банди в Гьотеборг се превръщат в негово ново семейство, разказва той пред Reuters в кафене в близост до пристанището, където към днешна дата работи като дърводелец, след като е избягал от бандата.

"Когато влязох, бях проблемен тийнейджър, а излязох професионален престъпник. От бой и кражби от други деца стигнах до продажба на наркотици на килограм", казва Яйха. "Исках уважението, дрехите, пръстените, парите, но и приятелството. Те бяха хората, с които така или иначе се срещах. По-късно стана по-сериозно и трябваше да правя неща, които наистина не исках, но така се получава."

Вълната от насилие засенчи всичко останало в шведската политика, стимулирайки възхода на дясната коалиция с подкрепата на крайната десница, която дойде на власт през 2022 г., слагайки край на последния осемгодишен период на управление на социалдемократите - доминиращата политическа партия в Швеция от 30-те години на миналия век. Новото правителство обеща да се справи с престъпността. Досега то допълнително ограничи досегашните щедри имиграционни политики на страната, въведе по-строги присъди за престъпления с огнестрелно оръжие и даде на полицията по-големи правомощия за наблюдение. Дори военните бяха призовани да помагат.

"Очевидно е, че нашата система не е създадена за този вид престъпност", категоричен е министърът на правосъдието Гунар Щромер пред информационната агенция.

По думите му правителството работи по преустройство на цялата система за превенция на младежката престъпност, включително предоставяне на повече правомощия на социалните служби. В нови т.нар. младежки затвори ще бъдат настанени най-тежките престъпници, като те ще бъдат отделени от останалите социални домове.

"Мисля, че е ясно, че в действителност държавните домове са функционирали като своеобразна база за набиране на персонал от престъпните мрежи", каза Щромер. "Това е грандиозен провал."

LiinkedIn за млади престъпници

Младежките домове в Швеция са с различна степен на сигурност, като около 700 от най-проблемните младежи са настанени в 21 дома, управлявани от държавен орган, известен като Национален съвет за институционална грижа (SiS). Децата със социални проблеми обаче могат да се окажат в легла, съседни на тези, които са извършили тежки престъпления. Повечето тях остават в социалните домове за по-малко от една година, но някои могат да бъдат задържани за период до четири години. Домовете често са оградени, като на територията им има училища и паркове. Въпреки че младежите нямат право да напускат дома без разрешение, охраната често е слаба.

Едновременно с това настанените в домовете деца имат достъп до телефони и таблети, което дава възможност на членовете на бандите да се свързват с тях отвън. В едно от делата, които се разглеждат в момента, прокурорите обвиняват 15-годишно момче, че е планирало и поръчало три убийства в Стокхолм от вътрешността на социален дом.

Биргита Далберг, ръководител на отдела за грижи за младежи в SiS, коментира пред Reuters, че е несправедливо да се обвиняват домовете за неспособността им да се справят с извършителите на тежки престъпления, за които те не са предназначени.

"Когато става въпрос за тежка престъпност, е справедливо да се каже, че законодателството не ни е предоставило подходящите условия", категорична е тя, като отбелязва, че до промяната на разпоредбите само преди седмици персоналът не е имал дори достатъчно правомощия да отнема мобилните телефони на настанените.

“Деца на възраст едва 12 години често са членове на банди още с пристигането си”, казва Александър, който работи в дома в Гьотеборг, където е пребивавал Яйха. "От нашите 40 момчета около половината бяха членове на банди, когато дойдоха тук”.

“Ако поставите две нови деца в крило, в което шест от осем затворници са от бандата "Фокстрот", не е нужно да си гений, за да разбереш какво може да се случи", акцентира той, визирайки една от най-големите банди в Швеция, за която се смята, че има стотици членове.

На теория младежките домове имат за цел да реабилитират млади правонарушители, за да ги предпазят от превръщането им в пълнолетни престъпници. Но според доклад, публикуван преди седмици от Шведската национална сметна палата, която контролира правителството, девет от всеки десет младежи в социалните домове, които са свързани с банди, отново започват да извършват престъпления, а почти осем от всеки десет в крайна сметка попадат в затвора.

Изглежда, че младежките домове носят повече вреда, отколкото полза, казва прокурорът от Стокхолм Лиза дос Сантос, която се е занимавала с множество случаи на престъпления на младежки банди.

"Един полицейски служител ги описа като LinkedIn за млади престъпници", пояснява тя. "Човек се чуди какъв е ефектът от тях срещу разпространението на престъпността, когато се събират момчета от различни части на страната."

Макар че шведското законодателство позволява наказателно преследване на лица на 15-годишна възраст, тези под 18 години много рядко биват изпращани в затвора дори за тежки престъпления. Дос Сантос казва, че бандите се възползват от това, като умишлено вербуват деца да извършват действия, които биха довели до дълго лишаване от свобода за възрастен.

Според доклад на полицията от миналата година в Швеция има около 14 000 активни престъпни банди и още 48 000 души, които са слабо свързани с такива. Други европейски държави като Нидерландия, Франция и Белгия също се борят с това явление, но Швеция изпреварва всички тях по отношение на насилието с огнестрелно оръжие.

През 2022 г. в Швеция е имало 73 младежи на възраст 15-20 години, заподозрени в убийство или опит за убийство с огнестрелно оръжие, в сравнение със само 10 десетилетие по-рано, по данни на Съвета за превенция на престъпността, правителствена агенция.

Според статистическата агенция на ЕС Евростат през 2021 г. 25 души на възраст 15-24 години са били убити от насилие с огнестрелно оръжие в Швеция, което е на второ място в ЕС след Франция. Там има 40 такива смъртни случая при население шест пъти по-голямо от шведското.

Нилс Дюке, директор на Фламандския институт за мир, водещ европейски мозъчен тръст по въпросите на насилието с огнестрелно оръжие, посочва, че зависимостта на шведските банди от млади новобранци за извършване на насилствени престъпления е създала различна култура по отношение на оръжията, отколкото другаде в Европа.

“Навсякъде другаде престъпните банди обикновено запазват достъпа до оръжие за по-възрастните и по-старите си членове”, казва той. “В Швеция се очаква най-младите да натискат спусъка. Тъй като има толкова много млади престъпници с достъп до оръжия, това прави ситуацията изключително жестока".