Airbus ще управлява геостационарните спътници, наземната инфраструктура и изстрелванията на сателити от германската армия през следващите 15 години.

Това става ясно след сключена сделка на стойност 2,1 милиарда евро, съобщава Euronews.

Геостационарните спътници представляват космически апарати, които обикалят около Земята със същата скорост, с която тя се върти, което означава, че остават в една и съща относителна позиция. Апаратите трябва да бъдат разгърнати до края на десетилетието.

"Във време, когато западните демокрации са изправени пред предизвикателства и когато европейската институционална космическа екосистема изпитва затруднения, сме развълнувани и благодарни, че можем да разработим и изградим тази водеща система", коментира Майкъл Шьолхорн, главен изпълнителен директор на Airbus Defence and Space.

"Дългосрочните партньорства са от решаващо значение за гарантиране на съществен суверенитет и способности и за защита на въоръжените сили във все по-нестабилната геополитическа среда", допълни той.

Новият договор укрепва съществуващите отношения между Airbus и германската армия, тъй като двете страни са ангажирани с подобен договор за сателити от 2009 г.

Следващото поколение спътници на Airbus се основава на платформата Eurostar Neo и ще тежи около 6 метрични тона. Според компанията те ще разполагат с "широки възможности, за да са в крак с бързите промени в цифровизацията" и "необходимия обем за предаване на данни".

През април германският министър на финансите Кристиан Линднер прогнозира, че от 2028 г. страната ще може да получи допълнителни разходи за отбрана в размер на 9 млрд. евро, при условие че успее да намали дълговото си бреме.

"Това ще ни помогне да постигнем скок към целта на НАТО във федералния бюджет след края на специалната програма за Бундесвера", заяви Линднер.

Според НАТО членовете на организацията трябва да се стремят да изразходват поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Очаква се през 2024 г. 23-ма съюзници да изпълнят или надхвърлят тази цел, докато през 2014 г. те бяха само три.

През февруари германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че целта от 2% "може да е само отправна точка".

Геополитическото напрежение, по-специално нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., изтласка на преден план сред европейските приоритети опасенията за сигурността и следователно разходите за отбрана, допълва Euronews.