Според ООН световното население е напът да достигне своя пик по-рано от очакваното през този век, тъй като някои от най-големите страни в света се сблъскват с намаляваща раждаемост.

Според двугодишния доклад на организацията "Перспективи за световното население" се очаква глобалната популация да достигне своя връх при около 10,3 млрд. души. За сравнение, в средата на 80-те години на миналия век тя е била 8,2 млрд. души. След това се очаква тя да започне постепенно да намалява до 10,2 млрд. към 2100 г. - с 6% по-малко от очакваното преди десет години. През 2022 г. ООН беше изчислила, че световното население ще достигне своя връх от 10,4 млрд. души през 80-те години на века.

"В някои страни раждаемостта сега е дори по-ниска от предварително очакваното, а в някои региони с висока раждаемост наблюдаваме и малко по-бърз спад", коментира в изявление, цитирано от CNBC, заместник-генералният секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси Ли Дзюнхуа. "По-ранният и по-нисък пик е обнадеждаващ знак. Това би могло да означава намаляване на натиска върху околната среда от човешкото въздействие поради по-ниското съвкупно потребление".

В световен мащаб жените раждат средно с едно дете по-малко, отколкото през 1990 г. В повече от половината държави средният брой живородени деца на жена е спаднал под 2,1, което е нивото, необходимо за поддържане на постоянна численост на населението без миграция. ООН посочва, че страни като Китай, Южна Корея, Испания и Италия имат "ултраниски" нива на раждаемост.

През 2024 г. популацията вече ще е достигнала своя пик в 63 държави, включително Китай, Германия, Япония и Русия. Предвижда се общото население на тези страни да намалее с 14% през следващите 30 години.

Въпреки това в девет държави, сред които Нигер, Сомалия, Централноафриканската република и Демократична република Конго, се предвижда "много бърз растеж", като общото население на тази група ще се удвои между 2024 и 2054 г.

За 126 държави, сред които Съединените щати, Индия, Индонезия и Пакистан, се очаква населението да достигне своя пик през втората половина на века или по-късно.