Акциите на автомобилния производител Porsche паднаха, след като компанията намали прогнозата си за 2024 г., заявявайки, че различни доставчици са засегнати от недостиг на специални алуминиеви сплави.

Последното понижение на акциите беше с 5,1% в 8:47 ч. лондонско време. Холдингова компания Porsche SE се понижи с над 3%, съобщава CNBC.

От Porsche заявиха, че се очаква приходите от продажби да бъдат между 39 млрд. евро (42,4 млрд. долара) и 40 млрд. евро за цялата финансова година 2024, което е по-малко от очакваните преди това 40 млрд. - 42 млрд. евро.

Компанията също така ревизира очакванията си за оперативната възвръщаемост на продажбите, като ги постави в диапазона между 14% и 15% - по-ниско от предишната прогноза за интервал от 15% до 17%.

Porsche заяви, че редица доставчици са били засегнати от „значителен недостиг по отношение на специални алуминиеви сплави“. Той е свързан с наводнения в производствено предприятие на ключов европейски доставчик на алуминий, обясниха от Porsche.

Това е засегнало производството на автомобили, в които се използват алуминиеви компоненти на каросерията, допълни компанията, като отбеляза, че те се използват във всички серии автомобили Porsche.

„Въпреки незабавните контрамерки става ясно, че предстоящият недостиг на доставки ще доведе до влошаване на производството. Очаква се това да продължи няколко седмици и евентуално да доведе до спиране на производството на една или повече серии автомобили.“

Porsche ще обяви финансовите си резултати за първата половина на 2024 г. в сряда.