Президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на служебно правителство с министър-председател Горица Грънчарова – Кожарева.

Държавният глава обяви това решение, след като днес номинираната за служебен премиер му представи папката с имената за министри.

Причината Радев да откаже да одобри състава на кабинета, е фигурирането на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи в списъка.

Обърнах внимание при връчването на мандата - да се гарантира успокояване на политическата обстановка и провеждането на честни избори. Очевидно това е невъзможно, ако министър Калин Стоянов запази поста си. Дали Калин Стоянов е по-важен от съставянето на правителство и дали заради него сте готова да поемете отговорност за потенциална конституционна криза.

Радев поиска от Горица Грънчарова–Кожарева да предложи друг министър на вътрешните работи, като даде срок до 15:00 часа днес. Тя обаче отказа.

Аз съм експерт и съм взела своето решение информирано, на експертна основа. Специално с МВР се срещнах както с министър Стоянов, така и с цялото ръководство на МВР, включително проведох разговори със синдикатите, всички директори на областни дирекции на полицията, с директора на Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП), на пожарна безопасност и с редица редови полицаи.

Кожарева добави, че от всички тях е чула едно и също: "Това е човек, който осигурява спокойствие на системата. Това е човек, който е един от нас, а не е парашутист. Това е човек, който е 24/7 с отворен телефон и всеки един от нас може да се свърже с него. Това е човек, който, когато му се постави някакъв проблем, взима бързи и адекватни решения".

Тя заяви, че няма как да предложи друг кандидат за министър на вътрешните работи и повтори, че е провела срещи на всички нива в МВР. Няма как да променя за няколко часа убеждението си кой да бъде министър на вътрешните работи, категорична е тя, допълва БТА. Оценката е ваша, отговорността е моя за представяне на кабинет, допълни Кожарева.

Това означава, че предсрочните избори за Народно събрание на 20 октомври се отлагат, а президентът поиска от парламента да попълни списъка, от който може да избере друга кандидатура за служебен премиер. Той се обърна към Кожарева като заяви:

Няма да подпиша указ за назначаване на така предложеното ми правителство и Вашият ангажимент по съставяне на такова приключи. Утре клетва в парламента няма да има, изборите се отлагат за след 20 октомври. Правителството на Димитър Главчев продължава да изпълнява своите задължения до съставянето на ново служебно правителство.

„Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, каза президентът, цитиран от БТА. От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Ето и целият състав на служебния кабинет, предложен от Горица Грънчарова–Кожарева:

Министър-председател – Горица Грънчарова–Кожарева

Заместник министър-председател по европейските въпроси и министър на финансите – Людмила Петкова

Заместник министър-председател по въпросите на гражданското общество и министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков