Затруднената компания Varta постигна споразумение за осигуряване на свеж капитал и облекчаване на дълга си, приемайки подкрепата на производителя на автомобили Porsche. Според новите предложения Porsche ще придобие 32% дял във Varta, след като инжектира 60 млн. евро в компанията, съобщава Еuronews.

Същият дял ще придобие и настоящият мажоритарен собственик на Varta Михаел Тойнър, който се е съгласил да инвестира 60 млн. евро. Съществуващите кредитори, които ще притежават останалите 36% от Varta, са се съгласили да изплатят 60 млн. евро до декември 2027 г. под формата на първостепенни заеми. Благодарение на това и още няколко по-дребни сделки немският производител на батерии ще намали дълга си от 485 млн. евро на 200 млн. евро.

За да се постигне това, акциите ще бъдат обезценени и извадени от борсата, което е непопулярна стъпка сред инвеститорите. Според Bloomberg някои заинтересовани страни се чувстват засегнати от факта, че не са участвали в обсъжданията.

Решението на Porsche да подкрепи Varta ще му позволи да получи достъп до високоефективни батерии за своите хибридни и електрически автомобили. Освен че инвестира в цялата група, автомобилният производител обяви, че ще придобие мажоритарен дял във V4Drive Battery GmbH - подразделение в рамките на Varta, което се фокусира върху производството на литиево-йонни батерии.

„Varta и Porsche вече работят в тясно сътрудничество по темата за високопроизводителните акумулаторни клетки“, заяви Лутц Мешке, главен финансов директор на Porsche.

„С планираното мажоритарно придобиване на V4Drive целим да стимулираме развитието на компанията и това ще допринесе значително за запазването на ключови технологии в Германия.“

Изграждането на още един завод за производство на батерии в Ньордлинген, Германия, ще продължи по план, допълва Porsche в своето изявление.

Финансовите проблеми на Varta

През юни Varta понижи прогнозата си за целогодишната печалба за 2024 г. след поредица от неуспехи, включително нестабилни поръчки от клиенти, проблеми във веригата за доставки и кибератаки.

„Причината за корекцията е по-нататъшното влошаване на пазарната среда за системи за съхранение на енергия, особено през второто тримесечие на текущата година“, заяви тогава компанията. След сключването на сделката с Porsche тонът на Varta е по-оптимистичен.

„С прилагането на договорените днес мерки финансирането и ликвидността на групата вече са устойчиво стабилизирани и осигурени в дългосрочен план“, заяви главният финансов директор на Varta Марк Хундсдорф, цитиран от Reuters.