Рентабилността на Porsche AG пострада през първата половина на годината, тъй като приходите от продажби и доставките на автомобили спадат на фона на слабите резултати в Китай и високите разходи за доставки.

Немският производител на премиум автомобили заяви в сряда, че спадът на продажбите е повлиял на печалбата през първото полугодие, въпреки че второто тримесечие се е оказало по-добро от първото.

Притежаваната от Volkswagen компания посочи високите разходи за доставчици и инвестиции в пускането на нови модели и отбеляза трудния пазар в Китай, където по-евтините електрически автомобили подбиват цените на европейските производители, тъй като търговското напрежение продължава.

"Групата Porsche AG продължава да се сблъсква с изключително предизвикателна макроикономическа среда и различни геополитически напрежения", заяви компанията, цитирана от The Wall Street Journal.

Porsche ще пренасочи усилията си към автомобилите, задвижвани с бензин, след като във вторник намали целите си за електрическите превозни средства.

Въпреки резултатите производителят заяви, че стратегията му за предпочитане на продажбите на автомобили с висок марж пред тези с голям обем е непокътната благодарение на по-балансирания регионален микс и пускането на нови продукти, като изцяло електрическия Macan, който трябва да се появи през септември.

"Това ни дава възможност до голяма степен да абсорбираме колебанията на отделните пазари", казва пред WSJ Лутц Мешке, главен финансов директор.

Нетната печалба на Porsche за първото полугодие се е понижила от 2,77 млрд. евро до 2,15 млрд. евро.

Маржът на оперативната възвръщаемост на продажбите - ключов показател за рентабилност - възлиза на 15,7% през първото полугодие в сравнение с 18,9% година по-рано. Но маржът за второто тримесечие е бил 17%.

Оперативната печалба на Porsche е спаднала с 20,5% до 3,06 млрд. евро. Въпреки това резултатите надхвърлят очакванията на анализаторите за 2,94 млрд. евро, според консенсуса на Visible Alpha.

Приходите са намалели с 4,8% до 19,46 млрд. евро. През първото полугодие Porsche е доставил около 156 00 автомобила, което е с 6,8% по-малко в сравнение с предходната година.

Във вторник Porsche намали финансовите си прогнози за годината, но не обвини резултатите от първото полугодие за преразглеждането. Вместо това компанията се позова на предстоящо забавяне на производството, причинено от недостиг на сплави.