ЕС, Норвегия, Обединеното кралство и САЩ са сред страните, които се очаква да подпишат нов международен договор, изготвен от Съвета на Европа.

Това е първият международен правно обвързващ текст, който беше приет през май миналата година и установява правна рамка за целия жизнен цикъл на системите за AI.

Документът разглежда рисковете, които те могат да създадат, като същевременно насърчава отговорните иновации, допълва Euronews. Той се различава от Акта за AI на ЕС, който влезе в сила в началото на август, тъй като могат да го подпишат и държави извън блока.

Освен това обхваща използването на системи за AI за публичния и частния сектор с различни модели за спазване на неговите принципи и задължения при регулирането на частния сектор.

„Рамковата конвенция е отворен договор с потенциално глобален обхват. Надявам се, че това ще бъдат първите от многото подписи и че те ще бъдат последвани бързо от ратификации, за да може договорът да влезе в сила възможно най-скоро“, заяви генералният секретар на Съвета на Европа Мария Бурич.

Договорът ще влезе в сила три месеца след датата, на която го ратифицират пет подписали страни, включително поне три държави членки на Съвета на Европа.

В споразумението участват страните от ЕС и 11 държави извън него, включително Австралия, Канада, Израел, Япония и Аржентина. Държави от целия свят ще могат да се присъединят с ангажимент да спазват разпоредбите му.

Освен договора, други региони в света работят по различни инициативи в областта на изкуствения интелект.

Срещата на върха за безопасност например има за цел да „ускори глобалните дискусии за технологията“. Срещата на високо равнище се фокусира върху безопасността и разглеждането на потенциалните възможности на най-напредналите AI модели.

В Г-7 – Италия, Канада, Франция, Германия, Япония, Обединеното кралство и САЩ, Япония вече стартира т.нар. процес „Хирошима“ в рамките на своето председателство с цел насърчаване на безопасен, сигурен и надежден изкуствен интелект.

11-те ръководни принципа и доброволният кодекс за поведение имат за цел да допълнят на международно равнище правно обвързващия Акт на ЕС за новата бързо развиваща се технология.