Китно селце в северна Швеция предлага финансови стимули за семействата, които решат да се преместят там.

Гломерщраск в Лапландия е рай за любителите на природата и спортовете на открито. Но през последните десетилетия населението му рязко намалява, като особено малък е броят на децата в училищна възраст, пише Euronews. Ако броят на учениците продължи да се понижава, местното основно училище е застрашено от закриване.

Затова властите изпробват схема за пренаселване, която е широко използвана в други европейски страни като Италия и Испания.

През 1950 г. населението на Гломерщраск е около 1000 души, но сега в селото живеят едва 200. Само 23 от тях са на възраст, позволяваща им да посещават начално училище.

На този фон местният съвет постановява, че ако броят на учениците в учебното заведение спадне под 25, то може да бъде принудено да затвори. Децата ще бъдат преместени в най-близкото училище в Арвидсяур, на около 40 км.

Гимназията в Гломмерщраск затваря врати през 2009 г., след като през 2007 г. броят на учениците намалява до 18 деца.

Сега местна организация се бори за спасяването на основното училище и повторното заселване на града с финансови стимули.

Glommersbygdens Framtid, което в превод означава „Бъдещето на Гломерсбигден“ и се отнася за местния район, предлага парична помощ от 10 000 крони (около 875 евро) на първите пет семейства, които се преместят там.

За да се възползват от това, те трябва да имат деца в начална училищна възраст - от 6 до 15 години - и да посещават местното училище Parkskolan в продължение на минимум една учебна година.

Групата Glommersbygdens Framtid заявява, че ще съдейства на семействата при намирането на жилище и ще изготви списък с възможностите за работа в района. Граждани на страни извън ЕС също могат да кандидатстват, но първо трябва да получат разрешение за пребиваване в Швеция.

Защо да се преместите в Гломерщраск?

Селото е заобиколено от непокътната природа, но все пак има и някои полезни услуги, типични за по-населените места, посочва Еuronews.

Технологичният център в град Шелефтео е на около час път с кола. По-големямата община Арвидсяур е на половин час, а до Лулео, крайбрежен град с музей и плажове, може да се стигне за два часа.

И в трите града има малки летища с връзки с други европейски държави, включително Германия и Франция.

В разговор с шведския вестник Dagens Nyheter (DN) говорител на Glommersbygdens Framtid описва Гломерщраск като „безопасно място, където децата ви могат да израснат в приятна общност“, добавяйки, че паричната оферта е „шансът на живота“.

Групата твърди, че едно семейство вече е кандидатствало по схемата, а друго току-що се е преместило в града с деца, които ще посещават началното училище. „Стискаме палци да има още такива“, казват те пред DN.