Туризмът в скандинавските страни нарасна значително през последните няколко месеца, тъй като норвежката крона продължава да отслабва спрямо повечето основни световни валути.

Двойката норвежка крона/щатски долар вече е спаднала с около 6,50% от началото на годината, отбелязва Euronews. По подобен начин двойката норвежка крона/евро се понижи с около 5,45% от началото на януари.

Това доведе до рязък ръст на туризма, особено от страни като Китай, където Норвегия се разглежда като типично скъпа страна. Тези посетители сега харчат и значително повече от обичайното в норвежките магазини за луксозни дрехи и аксесоари като Moncler и Høyer.

Това накара Норвегия, заедно с Финландия, Дания и Швеция, да се съсредоточат върху това как да посрещнат по-добре китайските туристи със съвместни инициативи, по-добри самолетни връзки и повече възможности за плащане.

От друга страна обаче, за гражданите на Нова Зеландия, които пътуват и почиват в чужбина, по-слабата крона означава по-високи цени.

Намаляващият обменен курс е причинил проблеми и на местните норвежки търговци на дребно, които купуват международни марки, тъй като покупката им е станала много по-скъпа.

Защо се увеличава туризмът в Норвегия

Според Statista през 2024 г. приходите на пазара на пътувания и туризъм в Норвегия се очаква да възлязат на 4 682,0 млн. долара (4 291 млн. евро), като очакваният годишен темп на растеж е 3,03 % от 2024 до 2029 г.

Ако това е така, стойността на пазара потенциално може да достигне 5 436,0 млн. долара до 2029 г.

Освен от Китай, в Норвегия се наблюдава и ръст на посетителите от Германия, САЩ, Швеция, Нидерландия и Дания, като лятото, между юни и август, е особено натоварено време. Дейности като каране на каяк във фиордите, пешеходен туризъм и къмпингуване са много популярни.

През зимата се наблюдава постоянен поток от туристи, които искат да видят Северното сияние. По това време се увеличават и други дейности, като например карането на ски, а в Норвегия се наблюдава и ръст на приключенския туризъм и нестандартните преживявания и дейности, като например изследване на ледници.

Понастоящем пакетните почивки са едни от най-популярните варианти, като онлайн продажбите също нарастват. Увеличените инвестиции на Норвегия в устойчив туризъм също дават резултат, тъй като любителите на природата и туристите, които се грижат за околната среда, избират дейности като наблюдение на китове, експедиции с бели мечки и наблюдение на птици.

С намаляването на кроната тези обикновено скъпи дейности вече са достъпни за редица туристи, дори и за тези от страни с по-ниски доходи. Това се подкрепя и от силния фокус на норвежкото правителство върху опазването на околната среда и културното наследство.

Защо норвежката крона пада

Норвежката крона е чувствителна към цените на петрола и природния газ, като се има предвид колко много икономиката на Норвегия зависи от този сектор. Поради това изоставането в цените на акциите на петролната индустрия, както и свиването ѝ като цяло в страната оказаха голямо влияние върху норвежката крона.

Освен това Норвегия наскоро въведе по-висок данък върху богатството и по-висок данък за напускане на страната за милиардерите. По този начин все повече инвеститори се обезкуражават да инвестират в страната, като някои богати норвежци вече са напуснали в полза на по-изгодни юрисдикции като Швейцария.

По отношение на причините за отслабването на кроната Кайл Чапман, анализатор на валутните пазари в Ballinger Group, коментира:

"Слабостта на кроната се дължи на два фактора. Първият е бързото влошаване на склонността на инвеститорите към риск, а вторият - по-бързо от очакваното понижение на норвежката инфлация. Норвежката икономика е малка и отворена, а кроната обикновено е най-малко ликвидната и най-волатилната валута в Г-10. Това й осигурява тясна корелация с нивата на апетит за риск, а глобалните събития обикновено са най-големият фактор за валутния курс.

Всички важни показатели за риска в момента сочат в погрешна посока за кроната. Акциите се разпродават, кредитните спредове с висока доходност са най-широки през тази година, а бягството към сигурност катапултира валути като йената и швейцарския франк.

Тук играят роля няколко фактора, сред които не на последно място са несигурността по отношение на изборите в САЩ, опасенията за растежа в Китай, отдръпването от преносната търговия и слабите отчети за приходите през второто тримесечие."

Чапман посочва, че убеждението на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ може би е допуснал грешка, като все още не е намалил лихвените проценти, също доведе до широко разпространени разпродажби през последните дни. На свой ред инвеститорите побързаха да изтеглят капитали от Норвегия и да ги насочат към по-стабилни активи.

Той също така подчертава, че неочакваните спадове на инфлацията напоследък допринесоха за разпродажбите на норвежката крона, въпреки че Norges Bank настояваше, че все още има възходящи рискове за инфлацията и намекна, че може да не намали лихвените проценти тази година.

Що се отнася до бъдещето на норвежката крона, Чапман заяви: "Опасенията за нелинейно влошаване на пазара на труда в САЩ са основателни, но реакцията на пазара е прекомерна.

За мен говоренето за съкращения в периода между двете срещи и за спешно приземяване на Фед въз основа на един-единствен показател е ясен сигнал, че пазарите са прекалено уплашени. След като прахът се уталожи и пазарите се стабилизират, кроната би трябвало да успее да се възстанови до ниво от около 11,80 през август."

По отношение на поведението на норвежката крона през следващите месеци, управителят на Norges Bank Ида Волден Баче смята:

"В перспектива, промените в климата и енергийният преход са важни тенденции. Дейностите в петролния сектор рано или късно ще бъдат намалени, което може да бъде ускорено от по-строгата политика в областта на климата. Отделно от това намаляването на дейностите в петролния сектор и евентуалната загуба на приходи от нефт и газ може да насочи към по-слаб реален обменен курс на кроната.

Някои проучвания установяват, че повишеният риск от преход вече е допринесъл за по-слабия обменен курс на държавите, които са основни износители на петрол.

От друга страна, голяма част от нашето петролно богатство вече е превърнато във финансови резерви. По този начин външният баланс е по-малко зависим от приходите от петрол, отколкото би бил в противен случай.

Това дърпа в посока на по-слабо въздействие върху реалния валутен курс".