Саудитският държавен петролен гигант Aramco отчете нетна печалба от $29,1 млрд. за второто тримесечие, което е спад от малко над 3% спрямо същия период на миналата година, тъй като обемът на производството на суров петрол остава нисък.

Нетната печалба от първата половина на финансовата година е 56,3 млрд. долара, което е по-малко от $62 млрд. през същия период на миналата година. Компанията отчита и свободен паричен поток за второто тримесечие в размер на $19 млрд. спрямо $23,2 млрд. година по-рано.

Въпреки това петролният гигант потвърди основния си дивидент за второто тримесечие в размер на $20,3 млрд. и обяви допълнителен от $10,8 млрд., който ще бъде изплатен през третото тримесечие.

"За пореден път постигнахме водещи за пазара резултати със силни печалби и парични потоци през първата половина на годината", заяви главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър в прессъобщение на компанията.

"Използвайки тези високи приходи, ние продължихме да осигуряваме основен дивидент, който е устойчив и прогресивен, и дивидент, обвързан с резултатите, който споделя ръста с нашите акционери." Много от експертите очакваха приходите на петролната корпорация да останат без промяна.

Слабо производство

Според юлския доклад на ОПЕК през второто тримесечие Саудитска Арабия е доставила продукция в размер на 8,99 млн. барела на ден.

Растежът на брутния вътрешен продукт на кралството се свива вече четири поредни тримесечия, което според икономистите до голяма степен се дължи на съкращаването на производството на петрол. Общият спад през второто тримесечие е воден от 8,5% понижение на продукцията в петролния сектор на Саудитска Арабия, според главния статистически орган на страната, цитиран от CNBC.

В началото на юни ОПЕК+ се споразумя да удължи съвместното си съкращаване на добива на петрол до 2025 г. в опит да подкрепи цените на фона на слабия ръст на търсенето. Съкращенията на доставките са в сила от близо две години.

Въпреки това международният бенчмарк Брент през последния месец се е понижил от търговията в диапазона от 80 долара до средата на 70 долара, като и двете стойности са по-ниски от тези, които няколко членки на ОПЕК изискват, за да поддържат бюджетите си балансирани. Според оценки на Международния валутен фонд Саудитска Арабия се нуждае от цена на сорта Брент от 96 долара за барел, за да балансира бюджета си.