Най-големият държавен инвестиционен фонд на Норвегия отчете рекордна печалба от 2,22 трилиона крони (213 млрд. долара) за 2023 г.

Огромната сума е подкрепена от високата възвръщаемост на инвестициите в технологични акции, отбелязва CNBC.

Т.нар. Глобален държавен пенсионен фонд, един от най-големите инвеститори в света, заяви, че резултатът бележи най-високата възвръщаемост в крони досега, като възвръщаемостта на инвестициите на фонда за миналата година възлиза на 16,1% за годината.

Това е с 18 базисни пункта по-малко от възвръщаемостта на референтния индекс на фонда. Тя следва рекордната загуба от 1,64 трилиона крони за 2022 г., която фондът обясни с "много необичайните" пазарни условия по това време.

"Въпреки високата инфлация и геополитическите сътресения, пазарът на акции през 2023 г. беше много силен, в сравнение със слабата 2022 г.", коментира Николай Танген, главен изпълнителен директор на Norges Bank Investment Management.

"По-специално технологичните акции се представиха много добре", добави той.

Защо технологичните акции имаха една от най-силните години от десетилетияВ момента Nasdaq е само на 6,5% под рекордния си връх, който достига през ноември 2021 г.

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия, най-големият в света, е създаден през 90-те години на миналия век, за да инвестира излишните приходи от петролния и газовия сектор на страната.

Към днешна дата той е вложил средства в над 8500 компании в 70 държави по света.

Миналата година Norges Bank Investment Management съобщи, че възвръщаемостта от инвестициите в акции е 21,3%, възвръщаемостта от инвестициите с фиксиран доход е 6,1%, а инвестициите в некотирани недвижими имоти са с възвръщаемост -12,4%.

Фондът заяви, че негативната година за инвестициите му в некотирани недвижими имоти се дължи на повишаването на лихвените проценти и слабото търсене.

Фондът постигна възвръщаемост от 3,7% от инвестиции в некотирана инфраструктура за възобновяема енергия през 2023 г., допълва CNBC.

Най-големият държавен инвестиционен фонд загуби 34 млрд. долара Причината е намаляването в стойността на всички класове активи

В края на миналата година Norges Bank Investment Management съобщи, че почти 80% от фонда са инвестирани в акции, 27,1% - във фиксирана доходност, 1,9% в некотирани недвижими имоти и 0,1% в некотирана инфраструктура за възобновяема енергия.

На въпрос на пресконференция за геополитическите проблеми, които вероятно ще повлияят на акциите през 2024 г., главният изпълнителен директор на фонда отговори:

"Работата е там, че в наши дни на много места има геополитически горещи точки.

"И така, кои са тези, за които трябва да внимаваме? Ами, напрежението между Америка и Китай е негативно за икономическия растеж и световната търговия.

Фактът, че хората все повече се ориентират към "nearshoring" и преместват производството по-близо до дома, е инфлационна сила", продължи той.

"Виждаме ефекта от геополитическото напрежение в Близкия изток чрез по-дълги търговски маршрути и по-високи разходи за превоз. Така че, това е негативно.

И, разбира се, най-страшните геополитически ситуации са тези, за които не знаете, които все още не са се случили", допълни Танген.

Първи американски жертви в Близкия изток вдигнаха цените на петрола Трима американски служители са убити, а най-малко 34 ранени след атака срещу база между Сирия и Йордания

През последните две години той предупреждаваше, че растежът на фонда вероятно няма да продължи в среда, в която разходите по заемите се повишават, а инфлацията се превърна в незаобиколим фактор за инвеститорите.

По време на изказване на Световния икономически форум в Давос по-рано този месец, Танген заяви пред Bloomberg, че се готви за слаби резултати на пазарите в следващите години, тъй като инфлационният натиск вероятно ще се запази. Според него, стъпките за постигане на резултати, които да надхвърлят референтните стойности, са фондът да бъде по-дългосрочен, по-контрастен и по-активен.

Norges Bank Investment Management се съизмерва с бенчмарк индекс, базиран на индекса FTSE Global All Cap за акциите и индексите Bloomberg Barclays за фиксираната доходност. Инвеститорът настоява правомощията му да се разширят и да обхванат и частния капитал.

Технологичните акции и тези в енергийния сектор към момента са равнопоставени в портфейла, допълни Танген.

Пазарната стойност на фонда вече е нараснала до 1,6 трилиона долара.