Кашалотът – едно от най-големите животни на Земята и застрашен вид кит, може да играе жизненоважна роля в улавянето на въглероден диоксид.

Затова малкият карибски остров Доминика създава първата в света защитена морска зона за тези същества, разказва Euronews.

Близо 800 квадратни километра от сините води в западната част на островната държава, които са ключови места за хранене на китовете, ще бъдат обявени за резерват, съобщи правителството.

"Искаме да гарантираме, че тези величествени и изключително интелигентни животни са защитени и продължават да поддържат климата и водите ни чисти", заяви министър-председателят Рузвелт Скерит.

Според учените резерватът не само ще защити животните, но и ще помогне в борбата с изменението на климата.

Как кашалотите се борят с изменението на климата?

Кашалотите се изхождат близо до повърхността, тъй като при гмуркане на дълбочина до 3000 метра те изключват дейността на нежизненоважните си функции.

В резултат на това богатите на хранителни вещества изпражнения остават по повърхността на океана и създават цъфтеж на планктон, който улавя CO2 в атмосферата и го повлича към океанското дъно.

Смята се, че кашалотите в Доминика дефекират повече, отколкото китовете на други места, казва Шейн Геро, китолог и основател на проекта "Кашалоти в Доминика" - изследователска програма, насочена към кашалотите в източната част на Карибско море.

Не е ясно обаче защо кашалотите дефекират повече в Доминика. Според учените, е възможно да се хранят два пъти повече или може би има нещо специфично във вида на калмарите, които ядат.

Самотен кит белуга се появи край бреговете на Сиатъл и изуми ученитеСамотен кит белуга, плуващ край бреговете на Сиатъл - на почти 2 500 км от най-близкото му местообитание в Аляска, обърка учените

Колко кашалота живеят в Доминика?

Във водите около Доминика живеят по-малко от 500 кашалота, част от популация, която се движи по веригата на Малките Антили, като плува на юг до Сейнт Винсент и на север до Гваделупа.

За разлика от кашалотите в други части на света, тези в източната част на Карибския басейн не пътуват много далеч. Младите мъжки напускат и сменят океаните в определен момент от живота си. В резултат на това опазването на вида е от ключово значение, особено ако се раждат малко женски.

Кашалотите могат да раждат по едно малко на всеки пет до седем години.

Защо кашалотите се нуждаят от защита?

Във водите около Доминика и на други места кашалотите често са удряни от кораби, заплитани в уреди за риболов и засегнати от земеделски дейности, което ограничава оцеляването им.

В дните преди началото на китоловната дейност около два милиона кашалоти са обитавали дълбоките води на Земята, преди да започне ловът им за добив на масло, използвано за лампи и смазване на машини.

От мишена до атракция: Китовете, които променят живота на Азорските островиВ продължение на години островите са място, където тези водни гиганти са мрачно експлоатирани за всяка капка материална стойност

Днес са останали около 800 000 представители на този вид.

Правителството на Доминика заяви, че резерватът ще позволи устойчив занаятчийски риболов и ще очертае международна корабоплавателна линия, за да се избегне смъртта на кашалоти.

След като резерватът бъде създаден, администрацията му ще назначи служител и наблюдатели, които да гарантират, че зоната се спазва и че се прилагат правилата за китоловен туризъм. Посетителите все още могат да плуват с кашалоти и да ги наблюдават от лодка, но в ограничен брой.

Студент засне невероятни кадри - раждането на кит край бреговете на АфрикаПо време на почивка от работа по докторантурата си двама студенти, изследователи на китове, преживяха „най-емоционално заредения“ момент в живота си

Кашалотите също са граждани на Доминика

Този ход беше похвален от учени и природозащитници, сред които Енрик Сала, изследовател в National Geographic.

"Правителството на Доминика е осъзнало, че кашалотите, които вероятно са били тук преди хората, също са граждани на Доминика", казва той. "Тези китове ще прекарват по-голямата част от годината във водите на острова. Така че те се грижат за своите граждани по начин, по който малко държави са го правили досега."

Около 35 семейства кашалоти прекарват по-голямата част от времето си във водите около Доминика. Някои от тях вероятно са на повече от 60 години и общуват чрез звуци във вокализация, известна като кода, а учените дори са им дали имена в хода на изследователската си дейност и „съвместната“ работа с тях, допълва Euronews.