Новият кръг на финансиране на OpenAI се очаква да бъде под формата на конвертируеми облигации, а оценката на компанията на стойност 150 млрд. долара ще зависи от това дали производителят на ChatGPT ще успее да промени корпоративната си структура и да премахне ограничението за печалба за инвеститорите.

Това твърдят пред Reuters източници, пряко запознати с въпроса.

Подробностите за условията на финансирането в размер на 6,5 млрд. долара показват колко далеч е стигнал най-ценният стартъп за изкуствен интелект в света и структурните промени, които трябва да направи, за да привлича все повече инвестиции в скъпоструващия си стремеж към общ изкуствен интелект (AGI) или изкуствен интелект, който надминава човешкия.

Извънредно големият кръг на финансиране се радва на силно инвеститорско внимание и може да бъде финализиран през следващите две седмици, като се има предвид бързото нарастване на приходите на OpenAI, допълват източниците на информационната агенция. В него се очаква да участват настоящи инвеститори като Thrive Capital, Khosla Ventures и Microsoft, както и компании като Nvidia и Sequoia Capital.

Ако преструктурирането е неуспешно, OpenAI ще трябва да предоговори оценката, при която акциите на компанията ще бъдат конвертирани, вероятно на по-ниско ниво. Запитана за финансирането и потенциалната промяна, OpenAI коментира, че продължава да се фокусира върху изграждането на изкуствен интелект, който е от полза за всички, като същевременно работи със своя борд като организация с нестопанска цел.

„Организацията с нестопанска цел е в основата на нашата мисия и ще продължи да съществува“, казва говорител на компанията.

Премахването на тавана на печалбата ще изисква одобрение от сегашния борд на OpenAI, състоящ се от главния изпълнителен директор Сам Алтман, предприемача Брет Тейлър и седем други членове. Компанията също така е провела разговори с юристи за превръщането на структурата си с нестопанска цел в корпорация, подобно на нейни конкуренти като Anthropic и xAI.

Не е ясно дали такива фундаментални промени в корпоративната структура могат да се случат. Премахването на тавана, който ограничава потенциалната възвръщаемост на инвеститорите в дъщерното дружество с нестопанска цел на OpenAI, би донесло на ранните инвеститори още по-голяма печалба. То би могло също така да повдигне въпроси относно управлението на OpenAI и отклонението от нейната нестопанска мисия.

Компанията заявява, че ограничението е въведено, за да „я стимулира да изследва, разработва и внедрява AGI по начин, който балансира комерсиалността с безопасността и устойчивостта, а не да се фокусира върху чистото максимизиране на печалбата“.

Базираната в Сан Франциско лаборатория за изкуствен интелект, основана през 2015 г. като изследователски проект с нестопанска цел, с идеята за създаване на AI в полза на човечеството, понастоящем се контролира от организация майка с нестопанска цел. Тя ускори усилията си за комерсиализация, като започна да продава на потребителите и предприятията абонаментни услуги за чатбота ChatGPT, който вече може да се похвали с над 200 милиона потребители.

Настоящите инвеститори са обвързани с ограничение на възвръщаемостта на инвестициите си, като всяка допълнителна възвръщаемост се насочва към организацията с нестопанска цел. Тя е ограничена до 100 пъти вложенията за инвеститорите в първия кръг на финансиране на OpenAI.

„Очакваме този коефициент да бъде по-нисък за бъдещите рундове“, заявява компанията в публикация в блога си през 2019 г., в която подробно се описва структурата ѝ.

През последните години OpenAI използва този модел, за да набере повече от 10 млрд. долара, като по-голямата част от тях идват от Microsoft. За последен път тя беше оценена на 80 млрд. долара през февруари в сделка за продажба на акции с търгово предложение, ръководена от Thrive Capital.