Подкрепяната от Microsoft OpenAI обяви в четвъртък, че стартира своята нова серия от модели на изкуствен интелект (AI) - доскоро известни като Strawberry.

Според компанията те са способни да разсъждават върху сложни задачи и да дават решения на по-сложни проблеми от предишните в области като наука, кодиране и математика.

OpenAI използва кодовото име Strawberry за вътрешно обозначаване на проекта, а обявените в четвъртък платформи нарича o1 и o1-mini. Моделът o1 е достъпен в ChatGPT и неговия API от четвъртък.

Ноам Браун, изследовател в OpenAI, фокусиран върху подобряването на разсъжденията в моделите на компанията, потвърди в публикация в платформата за социални медии X, че те са същите, разработвани по проекта Strawberry.

„Развълнуван съм да споделя с всички вас плодовете на усилията ни в OpenAI да създадем модели на AI, наистина способни на общи разсъждения“, пише Браун, цитиран от Reuters.

В публикацията си в блога OpenAI съобщава, че моделът o1 е постигнал 83% на квалификационния изпит за Международната олимпиада по математика, в сравнение с 13% за предишния модел GPT-4o. Той също така е подобрил представянето си на състезателни въпроси по програмиране и е надминал точността на човешки докторант при сравнителен тест по научни проблеми.

По думите на Браун новите модели са успели да постигнат тези резултати, като са използвали техника, известна като „верига от мисли“, която включва разбиване на сложни проблеми на по-малки логически стъпки. Изследователите отбелязват, че представянето на моделите с изкуствен интелект върху сложни проблеми има тенденция да се подобрява, когато този подход е използван като техника за подсказки. Затова OpenAI го е автоматизирала, така че моделите да могат да разбиват проблемите самостоятелно, без подсказване от страна на потребителя.

„Обучихме тези модели да прекарват повече време в обмисляне на проблемите, преди да отговорят, подобно на човек. Чрез обучението те се научават да усъвършенстват процеса си на мислене, да опитват различни стратегии и да разпознават грешките си“, казват от OpenAI.

През ноември Reuters съобщи, че OpenAI работи по проекта за AI, който може да разсъждава, наречен тогава Q*. През юли стана ясно, че той е преименуван на Strawberry.