Според OpenAI ChatGPT вече има 200 милиона активни потребители седмично. Това представлява удвояване на седмичната аудитория от 100 милиона, която компанията разкри през ноември миналата година. Използването на чатбота през API, което позволява интеграцията му в продукти на трети страни, също се е удвоило след пускането на GPT-4o mini през юли, съобщава Engadget.

Броят на потребителите не е единственият голям ръст, който OpenAI отбеляза през изминалата година. Главният изпълнителен директор Сам Алтман съобщи на служителите си това лято, че годишните приходи на компанията са достигнали 3,4 милиарда долара, което е над два пъти повече от 1,6 милиарда в края на 2023 г.

Отделно от това, The Wall Street Journal съобщи, че Apple, Nvidia и Microsoft водят преговори за инвестиране в нов кръг за набиране на средства за OpenAI. Единствената подробност относно мащаба на този кръг на финансиране е, че той ще увеличи оценката на OpenAI над 100 млрд. долара.

От 2019 г. насам Microsoft е инвестирала 13 млрд. долара в бизнеса с изкуствен интелект, докато Apple разкри, че ChatGPT ще съставлява голяма част от предстоящата ѝ AI концепция Apple Intelligence. И Microsoft, и Apple се отказаха от местата си в борда на директорите на OpenAI това лято, след като Европейската комисия изрази антитръстови опасения относно близките взаимоотношения на технологичните гиганти със стартъпа.