Съединените щати обвиниха Иран, че е започнал кибероперации срещу щабовете на двамата основни кандидати за президент на САЩ и е насочил към американската общественост кампании за оказване на влияние с цел разпалване на политически разногласия.

„Наблюдавахме все по-агресивна иранска дейност по време на този изборен цикъл“, се казва в изявление на ФБР, Службата на директора на националното разузнаване и Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност, която наблюдава защитата на правителствените компютърни системи, цитирано от Reuters.

Изявлението потвърждава обвиненията, отправени по-рано този месец от кампанията на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, че Иран е хакнал един от нейните уебсайтове, което предизвика разследване на ФБР. Тогава Тръмп заяви, че Техеран е „успял да се сдобие само с публично достъпна информация“.

В изявлението на САЩ се казва още, че Иран е атакувал и кампанията на вицепрезидента Камала Харис, която трябва официално да приеме президентската номинация на Демократическата партия на конгреса тази седмица.

Мисията на Иран в ООН излезе с изявление, в което нарече обвиненията „неоснователни и лишени от всякаква тежест“.

„Както вече обявихме, Ислямска република Иран не крие нито намерение, нито мотив да се намесва в президентските избори в САЩ“, категорични са от мисията.

В изявлението на САЩ се казва, че Иран е провеждал операции за оказване на влияние, насочени към американската общественост, с цел разпалване на политическо разделение, както и „кибероперации, насочени към президентски кампании“.

„Това включва неотдавна съобщените дейности за компрометиране на кампанията на бившия президент Тръмп, които разузнавателната общност приписва на Иран“, продължава позицията, според която службите са убедени, че ирански агенти, използвайки социално инженерство и други средства, „са търсили коридор до лица с пряк достъп до президентските кампании на двете партии“.

Тези дейности са включвали кражби и разкриване на информация, „целящи да повлияят на изборния процес в САЩ“.

OpenAI прекрати свързана с Техеран дезинформационна кампания, включваща ChatGPT

AI платформата на OpenAI – ChatGPT – също е била превърната в инструмент за кибероперации от страна на Иран. В края на миналата седмица от компанията обявиха, че са разкрили „иранска операция за влияние“, използваща нейните инструменти за генериране на съдържание за разпространение на предизборна дезинформация за президентската надпревара в САЩ.

В резултат на това OpenAI е забранила няколко акаунта, които са били свързани с кампанията, и продължава да следи за по-нататъшни опити за дезинформация. Постовете са били генерирани както на английски, така и на испански език.

„Приемаме сериозно всички усилия за използване на нашите услуги в операции за оказване на влияние от чужбина“, се казва в публикация в блога на компанията, цитирана от Fast Company. „Съответно, като част от работата ни в подкрепа на по-широката общност при прекъсването на тази дейност след премахването на акаунтите от нашите услуги, ние споделихме разузнавателна информация за заплахите с правителството, кампаниите и заинтересованите страни от индустрията”.

Групата, известна като Storm-2035, е генерирала фалшиви новинарски статии и коментари в социалните медии в опит да формира общественото мнение около Камала Харис и Доналд Тръмп. Тя не е подкрепяла нито един от кандидатите, като нейната цел е била да популяризира хаштаговете #DumpTrump и #DumpKamala, генерирайки невярна информация за двамата кандидати.

OpenAI твърди, че ангажираността на почти всички публикации от тази група е била слаба, със слабо участие в сайтовете за фалшиви новини и малко (или никакви) харесвания, коментари или споделяния в социалните медии. Оценката на въздействието по скалата на Брукингс, която оценява от 1 до 6 (като 1 е най-ниската стойност), класира тази операция в долния край на категория 2, което означава, че тя е била активна на много платформи, но няма доказателства, че реални хора са ѝ обърнали голямо внимание.

„По-голямата част от постовете в социалните медии, които идентифицирахме, са получили малко или никакви харесвания, споделяния или коментари. По същия начин не открихме признаци, че уеб статиите са били споделяни в социалните медии“, написаха от OpenAI, добавяйки, че Storm-2035 е създала както дълги материали, така и статии, които са били разпространени в пет уебсайта, маскирани като новинарски издания. Всички те все още са активни и онлайн.

Групата също така генерира съдържание, свързано с инвазията на Израел в Газа, както и с присъствието на Израел на Олимпийските игри през 2024 г. Storm-2035 изглежда е използвала дезинформация и за намеса в политиката във Венецуела, правата на латиноамериканските общности в САЩ и независимостта на Шотландия.

Освен това, казват от OpenAI, „те са преплитали политическото си съдържание с коментари за мода и красота, вероятно за да изглеждат по-автентични или в опит да натрупат последователи“.

Преди три месеца OpenAI публикува доклад, в който се казва, че е прекъснала пет онлайн кампании, които са се опитвали да манипулират общественото мнение чрез нейните технологии. Компанията заяви, че зад тези усилия стоят държавни участници и частни компании в Русия, Китай и Израел (заедно с Иран).

По-рано този месец доклад на Центъра за анализ на заплахите на Microsoft също показа, че групи, свързани с иранското правителство, са използвали широк спектър от методи за оказване на влияние върху изборите в САЩ.