TikTok съобщи за извършена кибератака срещу профилите на брандове и знаменитости, включително Парис Хилтън и CNN в платформата за споделяне на видеоклипове.

От там допълниха, че ряботят с потребителите за възстановяване на достъпа до техните акаунти, пише BBC.

TikTok, която е собственост на китайската компания ByteDance, не сподели повече подробности за кибератаката, като това как е била извършена.

Говорител заяви, че акаунтът на Парис Хилтън е бил обект на атака, но не е бил компрометиран. Милиардерската наследница, която има над 10 милиона последователи в TikTok, е активен потребител на платформата.

Акаунтът на новинарската телевизия CNN обаче е бил компрометиран.

„Сътрудничим си тясно със CNN, за да възстановим достъпа до акаунта и да приложим засилени мерки за сигурност, за да го защитим занапред“, заявиха от TikTok.

„Посветени сме на поддържането на целостта на платформата и ще продължим да следим за по-нататъшна неавтентична дейност.“

CNN не отговори на молбата на BBC за коментар.

Новината идва в момент, когато TikTok е изправена пред забрана в САЩ, освен ако не бъде продадена от китайската си компания майка.

Платформата има милиони потребители по цял свят, но се сблъсква с въпроси относно сигурността на данните на потребителите и връзките си с правителството в Пекин.

Освен това се очертава като ново поле за битка в социалните медии по време на изборите в САЩ.

По-рано този месец Доналд Тръмп се присъедини към TikTok, въпреки че по време на своето президентство се опита да я забрани от съображения за национална сигурност.

Републиканецът, който събра повече от пет милиона последователи, откакто стартира акаунта си в събота, заяви, че ще използва „всеки наличен инструмент, за да говори директно с американския народ“.

Президентът Джо Байдън също използва платформата, за да води кампанията си, но е събрал само около 350 000 последователи - далеч по-малко от съперника си.