Акциите на H&M падат с около 4% преди обед в четвъртък, след като вторият по големина търговец на дребно на дребно в света обяви незадоволителна оперативна печалба и намалява целта си за маржа на печалбата.

Компанията, регистрирана в Стокхолм, беше сред най-зле представящите се в паневропейския индекс Stoxx 600 по време на сутрешната търговия.

Шведският търговец на дрехи съобщи, че оперативната печалба за третото фискално тримесечие на групата е в размер на 3,51 милиарда шведски крони (345,8 милиона долара), което е под постигнатите 4,74 милиарда шведски крони преди година. Анкетирани от LSEG анализатори прогнозираха оперативна печалба от 4,93 милиарда, предава Reuters.

H&M заяви, че намалява целта си за марж на печалбата за 2024 г., след като предупреди за по-предизвикателни условия по-рано през годината.

„Външните фактори повлияха на нашите приходи от продажби и разходи за покупка повече, отколкото очаквахме. Понастоящем изчисляваме, че тази година оперативният марж ще бъде по-нисък от 10 процента“, казва Даниел Ервер, главен изпълнителен директор на H&M, в писмено изявление.

„Уверени сме, че нашият план ще допринесе за увеличаване на продажбите и рентабилността“, добавя той.