Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги и имат информация от системите, които федералното правителство използва за разрешено от съда подслушване на мобилни устройства, предава Reuters Ройтерс, позовавайки се на публикация на The Wall Street Journal.

Verizon Communications, AT&T и Lumen Technologies са сред телекомуникационните компании, чиито мрежи са били разбити при наскоро откритото проникване, пише WSJ, позовавайки се на свои източници.

Според публикацията на медията хакерите може да са имали достъп в продължение на месеци до мрежовата инфраструктура, използвана от компаниите, за да си сътрудничат с разрешените от съда искания на властите в САЩ за предоставяне на комуникационни данни. Хакерите са имали достъп и до други структури от интернет трафика, посочват източниците на WSJ.

Министерството на външните работи на Китай не e отговорило на искането за коментар от Reuters.

Трите американски телекомуникационни компании също не са коментирали публикацията на WSJ.

Пекин преди е отричал твърденията на правителството на САЩ и други страни, че използва хакери, за да проникне в чуждестранни компютърни системи.

WSJ пише, че атаката е извършена от китайска хакерска група с цел събиране на разузнавателна информация. Американските разследващи я наричат Salt Typhoon.

По-рано тази година американските правоприлагащи органи разбиха голяма китайска хакерска група, наречена Flax Typhoon, месеци след като обвиниха Пекин за мащабен кибершпионаж в рамките на кампания, наречена Volt Typhoon.