Общественият транспорт има голямо влияние върху удовлетворението на жителите от града, в който живеят. Когато градският транспорт е добре уреден в един град, хората използват автомобилите си по-малко, което помага за опазването на околната среда. Също така има случаи в които с обществен транспорт можеш да се придвижиш по-бързо, отколкото със собствен автомобил.

Какво обаче можем да очакваме от транспорта в столиците на европейските държави и къде той е най-добър?

В Северна и Западна Европа, хората са по-удовлетворени от градския транспорт, докато в южните и източноевропейските градове нивата на удовлетвореност са по-ниски, съобщава EuroNews, цитирайки доклад на Европейската комисия.

Седем от 10 жители на Европа, са доволни от обществения транспорт в своя град. Разликата в нивата на удовлетвореност от обществения транспорт в различните градове обаче е огромна.

Когато се сравняват различни фактори като достъпност, надеждност и безопасност, има тенденция, при която градовете в Северна и Западна Европа отчитат по-високо удовлетворение от обществения транспорт. Южните и източните европейски градове имат по-ниски нива на удовлетворение.

Например, в Рим и Тирана, удовлетворението на хората е 29%, докато във Виена, използващите градски транспорт са много по-доволни – 91%.

Това несъответствие е още по-голямо сред градовете, които не са столични, като нивата при тях варират от 22% в Палермо, Италия до 95% в Цюрих, Швейцария.

В България нивото на удовлетворение на хората е 73%, като това се отнася за столицата София.

Според изследването градският транспорт в Европа е най-уреден във Финландия, Норвегия и Австрия. Най-неуреденият градски транспорт е в Италия, Албания, Монтенегро и Сърбия.

Жителите на столичните градове като цяло се чувстват в безопасност, когато пътуват с градския транспорт. Изключение са Рим и Анкара. В Рим по-малко от половината от населението смята обществения транспорт за безопасен.

Заради климатичната криза, коалиция от 43 европейски транспортни организации, иска да увеличи финансирането от ЕС за обществен транспорт.