Хонконг отново оглави класацията за най-скъп град за експати в проучването на Mercer за разходите за живот през 2024 г.

Азиатският мегаполис, който оглавява списъка през последните две години, е плътно следван от Сингапур, който заема второ място.

Голяма част от останалата част в Топ 10 е заета от швейцарски градове, като Цюрих, Женева, Базел и Берн съответно трето, четвърто, пето и шесто място, отбелязва CNN.

В класацията столицата на България - София се изкачва с шест места и заема 162-а позиция. Румънската столица Букурещ е малко по-напред - заема 155-о място, допълва БТА.

Нарастващи разходи за жилища

В доклада са разгледани 226 града въз основа на сравнителните разходи за над 200 стоки, включително транспорт, храна, облекло, стоки за бита и развлечения.

Ню Йорк е градът от САЩ с най-високи разходи, заемайки седмо място, докато столицата на Обединеното кралство Лондон, която миналата година беше на 17-то място, се изкачва до осмо място. Насау, Бахамските острови, заема девето място, а Лос Анджелис допълва Топ 10.

Класация на градовете по разходи за живот за 2024 г.

1. Хонконг

2. Сингапур

3. Цюрих, Швейцария

4. Женева, Швейцария

5. Базел, Швейцария

6. Берн, Швейцария

7. Ню Йорк

8. Лондон, Обединеното кралство

9. Насау, Бахамски острови

10. Лос Анджелис

Според доклада скъпите жилищни пазари и повишените разходи за транспорт, стоки и услуги са сред причините, поради които разходите за живот в градовете на първите места в класацията са особено високи.

"Разходите за жилище са основен фактор в класацията", се казва в проучването. Експатите, които харчат значителна част от доходите си за наем или ипотека, имат "по-малко разполагаем доход за други разходи".

"Между 2023 и 2024 г. се наблюдава голяма нестабилност на тези разходи, като цените на наемите на жилища варират в различните градове.", допълват авторите на класацията. Отбелязва се, че "инфлацията и колебанията на валутните курсове" са оказали пряко въздействие върху "заплащането и спестяванията" на експатите.

Финансово въздействие

Въпреки че първите места в списъка не са се променили много в сравнение с класацията от предходната година, има някои значително по-големи скокове надолу.

Сред тях са Мексико Сити и Монтерей, като първият се изкачва с 46 места до номер 33, а вторият - с 40 места до 115.

В проучването се отбелязва също, че разходите за живот в САЩ са "значителен проблем" за 2024 г., като 7 града попадат в Топ 20.

"Тъй като базираните в САЩ компании продължават да търсят таланти в световен мащаб, инфлационният натиск може да накара някои пристигащи чужденци да се замислят дали да приемат позиция в градовете и метрополисите с високи разходи ", казва Винс Кордова, партньор и ръководител на консултантската компания за мобилност в Mercer US.

"Ето защо смятаме, че работодателите трябва открито да споделят информация за разходите за живот и нетното заплащане с потенциалните служители, за да могат те да разберат по-добре финансовите последици от преместването в САЩ и да вземат напълно информирано решение дали да продължат напред."

Градовете с най-ниски разходи за живот са пакистанският Исламабад и нигерийските Лагос и Абуджа, което отчасти се дължи на "обезценяването на валутата".

Цената на литър зехтин и кафе еспресо в популярно заведение са сред 200-те продукта, взети предвид при определянето на класацията за разходите за живот във всеки от градовете. Според проучването цената на зехтина е най-забележимо повишена средно за страната.

"Предизвикателствата, свързани с разходите за живот, оказват значително влияние върху мултинационалните организации и техните служители", заяви Ивон Трабер, ръководител на отдела за глобална мобилност в Mercer.

"За компаниите е важно да останат информирани за тенденциите в разходите за живот и темповете на инфлация, и да потърсят мнението на служителите по тези въпроси, за да управляват ефективно последиците от тях."