Усещаме, че всичко, което обичаме и на което разчитаме, за да прекараме деня добре, става все по-скъпо. От няколко седмици фокусът е върху рязкото покачване на цените на какаото, отразяващо се в ръст на цените на шоколада. Цените на кафето обаче също са във възход.

Търсене и предлагане

Както във всички аспекти на икономиката, ценообразуването в крайна сметка се свежда до динамиката на търсенето и предлагането, отбелязва в анализ trackinsight.com. За да разберем настоящата ситуация от страна на предлагането, е изключително важно да проследим произхода на нашата доза кофеин.

Бразилия е доминираща сила в кафе индустрията от 1840 г., когато става най-големият производител в света. С богата история, датираща от началото на 18 век, производството на кафе е допринесло значително за икономиката на страната, в която има над 300 000 ферми за кафе.

Друг ключов производител е Виетнам, който се очертава като основен играч в световната търговия с кафе въпреки сравнително скорошното си навлизане в индустрията. Стратегическият фокус на Комунистическата партия върху кафето през 80-те години на миналия век издига производството на Виетнам до безпрецедентни нива, като през 90-те се наблюдават годишни темпове на растеж от 20% до 30%. Специализирайки се в зърната робуста, Виетнам намира своята ниша на международния пазар, отличавайки се като водещ световен производител на кафе Робуста.

Ще имаме нужда от 25% повече кафе до 2030 г.

Според Министерството на земеделието на САЩ, Бразилия и Виетнам общо представляват над 55% от световното производство на кафе. Други значими страни производителки са Колумбия, Индонезия, Етиопия, Хондурас, Перу, Индия, Гватемала и Уганда.

По отношение на търсенето, в света се консумират около 3 милиарда чаши кафе всеки ден, според Международната организация за кафе (ICO). Ако настоящите тенденции за повишено потребление продължат, този брой се очаква да се удвои до 2050 г. Друго проучване на Колумбийския център за устойчиви инвестиции предполага, че ще имаме нужда от 25% повече кафе до 2030 г.

Според ICO производството на кафе не е успяло да достигне нивата на потребление през последните две години, което се дължи основно на тежките циклични метеорологични модели и продължаващите въздействия в резултат на изменението на климата. Това води до намаляване на подходящата земя за отглеждане на кафе, изправяйки производителите пред предизвикателството да поддържат доходите си и до повишени цени за потребителите, отбелязва trackinsight.com.

Защо цените на кафето се покачват напоследък?

Цените на кафето скачат, тъй като тежките метеорологични условия засягат културите в основните региони, където се произвежда кафе. Във Виетнам горещата вълна накара фермерите да преминат към алтернативни култури като дуриан, авокадо и маракуя, което води до прогнозиран спад от 20% в износа на кафе в сравнение с предходната година.

В Бразилия феноменът Ел Ниньо води до значителни валежи в регионите, където се отглежда кафе, причинявайки значителни щети на културите.

Цената на кафето продължава да расте, като най-новата прогноза за 2024 г. сочи за още увеличения тази година.

В началото на април анализаторът на Citi Аакаш Доши отбеляза, че цените на Арабика могат да се повишат както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Прогнозата на компанията за цената на кафето през 2024 г. е от 1,88 долара за паунд (0,45 кг) до 2,15 долара за паунд.

„Текущият ход на цените до голяма степен може да се отдаде на гореща вълна във Виетнам, която засяга производството на кафе Робуста и в резултат на това осигурява подкрепа за пренос на първокласни зърна Арабика“, казва Доши пред CNBC.

Сред факторите, които натежават върху цената на кафето напоследък, е и това, че повече потребители го избират като естествен източник на енергия сутрин, посочва investorplace.com. Ако това търсене продължи да се увеличава, може да видим допълнително покачване на цената му.