Началото на годината започна с остър недостиг на пресни плодове и зеленчуци за потребителите в Обединеното кралство.

Рафтовете в магазините седмици наред бяха празни, наложи се основни видове продукти като домати, марули и чушки да бъдат ограничени за всеки клиент.

Причините за т.нар. салатна криза бяха сложни и различни - от високите цени на енергията до неблагоприятните климатични условия в страните доставчици.

Въпреки че недостигът значително намаля, той подчерта слабостите на хранителната верига и огромното значение на продоволствената сигурност, пише CNBC.

През 2022 г. важен доклад на ООН показа мащаба на проблема. "През 2021 г. между 702 и 828 милиона души са били засегнати от глад", се казва в доклада "Състоянието на продоволствената сигурност и храненето в света".

В доклада на ООН се посочват "основните фактори за продоволствена несигурност и недохранване: конфликти, екстремни климатични явления и икономически сътресения, съчетани с нарастващо неравенство".

От чай до кетчуп: Рафтовете са все по-празни заради криза с доставкитеСупермаркетите се затрудняват да предвидят търсенето и не сключват нови договори за доставка

С нарастването на опасенията относно последиците от изменението на климата върху селскостопанския сектор, това, което отглеждаме и ядем, може да се окаже на прага на значителна промяна. През юни 2022 г. учени от Кралските ботанически градини назоваха няколко източника на храна, които биха могли да играят ключова роля в бъдещото меню на човечеството.

Сред тях са морските водорасли, кактуси като бодливата круша, вид диво кафе, което може да се справи с много по-високи температури от кафето арабика, и енсет, известен още като фалшив банан.

"Енсетът е роднина на банана", казва пред CNBC Джеймс Борел, ръководител на изследването "Разнообразие на признаци и функции" в RBG Kew.

"Но докато бананът е от Югоизточна Азия и ние ядем плодовете му, енсетът е от Африка и е опитомен, но се отглежда само в Етиопия. Всъщност, се яде целият ствол или псевдостъблото, както и подземният стрък. Около 15 растения могат да изхранят един човек за една година, така че много продуктивен.", допълва експертът.

Растение, наричано фалшив банан, може да се окаже новата суперхранаУчени твърдят, че растение с името енсет, което се консумира масово в Етиопия, може да бъде нова суперхрана и да спасява животи в условията на променящия се климат

По отношение на продоволствената сигурност потенциалът на енсета, наричан още "дървото срещу глада", е значителен. То съдържа комбинация от "много необичайни за земеделските култури" характеристики.

Борел отбелязва, че когато едно плодно дърво е многогодишно, "то дава плодовете си само в определен период от годината - така че или трябва да ги консумирате тогава, или трябва да ги съхранявате".

При енсета обаче "изяждате цялото нещо... така че фактът, че всяка година то става по-голямо, означава, че можете просто да го съберете, когато имате нужда от него".

Това, според Борел, го прави особено полезен за земеделските производители, които отглеждат няколко култури.

"Ако някоя година другите ви култури се провалят или нямат достатъчен добив, можете да изядете още малко от вашия енсет. Ако имате добра година за другите култури, можете да консумирате малко по-малко от енсета. Това означава, че той може да "смекчи сезонната продоволствена несигурност. За фермерите, това е невероятен продукт", добавя той.

"Енсетът е като банкова сметка за храна, като зелен актив, който можете да поддържате и подхранвате, и ако не го използвате, той продължава да се натрупва", подчертава още експертът.

В Шри Ланка дават по един почивен ден допълнително за отглеждане на храниШри Ланка предоставя на държавните служители по един почивен ден на седмица допълнително, като ги насърчава да отглеждат хранителни продукти на фона на опасения за недостиг на храни в страната

RGB Kew твърди, че енсетът осигурява храна на 20 милиона души в Етиопия, но той "може да бъде климатично интелигентна култура за бъдещето" благодарение на "високия си добив и устойчивост на дълги периоди на суша".

Енсетът е основната съставка на вид ферментирала храна, наричана кочо, подобна на хляб. Тя се приготвя от нарязана и настъргана част от псевдостъблото на растението, което съдържа особена сърцевина. Тя се раздробява и смесва с мая, преди да ферментира в продължение на три месеца до две години. Консумира се с храни като гомен (варени зеленчуци) и айибе (сирене).

В края на 2021 г. изследователи, базирани във Великобритания и Етиопия, сред които е и Борел, публикуват статия в Environmental Research, която хвърля светлина върху ролята, която тази култура може да играе в бъдеще.

"Установихме, че въпреки силно ограниченото му разпространение, съществува значителен потенциал за климатично устойчиво разширяване на енсета както в рамките на Етиопия, така и в цяла Източна и Южна Африка", казват авторите.

Цените на храните ще скочат с повече от 50% до новата реколтаТри пъти по-високи са цените на храните, в сравнение с преди година

Възможно ли е тогава отглеждането на енсета да се разпространи от Етиопия в други части на света, като по този начин се стимулират други култури?

"Много важна уговорка е, че това е етиопска култура", казва Борел. "Тези решения зависят изцяло от Етиопия ... това са местни знания на етиопските фермери, които са прекарали хиляди години в опитомяването на това растение."

Към момента е малко вероятно хората извън Етиопия скоро да видят енсет в чинията си, отбелязва CNBC.

Въпреки това неговата устойчивост и значението му за осигуряването на доставки за фермерите в тази страна показват как практиките, вкоренени в традицията, могат да играят голяма роля в начина, по който мислим за храната и я консумираме.

"Нови и непознати култури като енсет биха могли да ни помогнат да се справим с предизвикателството на продоволствената сигурност, пред което сме изправени и зависи от самите нас как можем да ги използваме.", допълват експертите.