В третото си понижение от четвърт процентен пункт за годината Европейската централна банка намали лихвените проценти до 3,25%, на фона на признаци, че растежът и инфлацията в еврозоната отслабват.

Ходът от четвъртък доведе лихвените проценти в еврозоната до най-ниското им ниво от май 2023 г. и последва понижение със същия размер на срещата на ЕЦБ миналия месец.

Това беше широко очаквано след публикуването на по-хладни от очакваното икономически данни.

Еврото пое удара. Единната валута, която се търгуваше сравнително непроменена до обявяването на решението, незабавно поскъпна с 0,03% през деня до 1,09 долара, предава Financial Times.

В изявление след решението Управителният съвет на ЕЦБ посочва, че процесът на дезинфлация е на прав път.

„Перспективите за инфлацията също са повлияни от последните изненади в посока на понижение на показателите за икономическа активност“, се казва още в него.

Основните покачвания на цените в еврозоната намаляха до 1,8% през септември, достигайки под целта на централната банка от 2% за първи път от три години.

Въпреки това ЕЦБ отново прогнозира, че инфлацията ще „нарасне през следващите месеци, преди да падне до целта през следващата година“.

Това е първият път, когато ЕЦБ намалява лихвите на последователни срещи от декември 2011 г.

Очакванията за по-бързи темпове на облекчаване на паричната политика се натрупаха след срещата на ЕЦБ от 12 септември, когато пазарите предположиха само още едно намаление на лихвените проценти тази година, вместо двете, посочени в четвъртък сутринта.

Заедно с последните данни за инфлацията от 1 октомври, тази промяна в настроенията дойде на фона на мрачни коментари от различни членове на ЕЦБ.

Друг ключов фактор е перспективата за растеж в еврозоната. ЕЦБ намали прогнозата си за растеж в еврозоната за 2024 г. миналия месец на фона на по-слабото вътрешно търсене, като сега прогнозира ръст на БВП от 0,8% в сравнение с 0,9% преди.

Някои от най-големите икономики продължават да са изправени пред големи предизвикателства, включително слабост на производството в Германия и огромен проект за фискална консолидация, който се задава във Франция.