В четвъртък правителството на Франция представи бюджета си за 2025 г., чиято цел е да запълни огромната дупка в публичните финанси с увеличение на данъците и съкращаване на разходите на стойност 60 млрд. евро.

Съкращения на разходите

Френското правителство ще съкрати 2 200 работни места. По-специално броят на учителите ще намалее заедно с очакваното намаляване на този на учениците, коментирар правителствени служители пред CNBC.

Франция ще намали бюджета си за чуждестранна помощ с 1,3 млрд. евро, а субсидиите за стажанти и други работни места ще бъдат намалени с 2,1 млрд. Евро.

Тези за екологични дейности, по-специално за саниране и закупуване на електрически автомобили, ще бъдат намалени с 1,9 млрд. евро.

Планираното увеличение на пенсиите в съответствие с инфлацията на 1 януари ще бъде отложено с шест месеца, което ще спести 3,6 млрд. евро.

Данъчни моменти

Големи компании

Най-големите френски компании с приходи над 1 млрд. евро ще плащат допълнителен данък върху печалбата си. Очаква се той да събере 8 млрд. евро и ако бъде одобрен, ще засегне 440 компании.

Заможни физически лица

Физическите лица, които печелят повече от 250 000 евро годишно, ще получат временно увеличение на данъка върху доходите. Той ще бъде 20% и цели да бъде предотвратено използването на данъчни вратички, което трябва да донесе 2 млрд. евро годишно.

Въздушен транспорт

Франция ще повиши данъка върху самолетните билети и частните самолети. Сумата, която в момента се обсъжда с бранша, ще бъде добавена в изменение на проектобюджета по време на парламентарните дебати.

В момента той е 2,6 евро на полет, което е по-ниско от ставката във Великобритания или Германия.

Комунални услуги

Енергийната компания EDF, която преди това беше национализирана, ще увеличи дивидентите си към френската държава с 2 млрд. евро.

Данъкът върху електроенергията, който беше намален почти до нула по време на енергийната криза през последните две години, ще бъде повишен обратно до „малко повече“ от това, което беше преди началото на войната в Украйна. Това се очаква да донесе 3 млрд. евро.

Въпреки това увеличението на данъка ще доведе до намаляване на сметките за електроенергия за потребителите с около 9%, като се вземе предвид спадът на цените на едро.