Един трилион долара капитализация в САЩ са заличени

1600
Един трилион долара капитализация в САЩ са заличени

Щатските индекси регистрираха шесто поредно седмично понижение, което бе най-дългото такова за този на сините чипове – Dow Jones от 2002 година насам.

Притесненията на инвеститорите изпратили индексите надолу са за забавяне на ръста на щатската и глобалната икономика. Тези опасения се прехвърлят и върху очакваните печалби на водещите щатски корпорации.

Индексът S&P 500 изгуби 2.2% от стойността си в петък, понижавайки се до ниво от 1 270.98 пункта в края на седмицата, което бе най-ниското му от 16-ти март насам.

В последния работен ден на седмицата пък, Dow изгуби 199.35 пункта, или 1.6% до 11 951.91 пункта.

Над 1 трилион долара бяха залечени от пазарната капитализация на щатския пазар от пика на широкия индекс S&P 500 през април.

Лоши макроданни за щатската икономика, както и намек за край на правителствената помощ съдействаха за спада на американските пазари.

От април насам индексът S&P 500 е изгубил 6.8% от стойността си. Показателят регистрира ръст от 102% от дъното си на 9-ти март 2009-та година до върха си на 29-ти април тази година.

Силното повишение обаче, даде основание за продажби и „прибиране на печалби“ от страна на щатските инвеститори в условията на растяща глобална несигурност.

От 1928 година насам е имало само 16 случая, в които индексът S&P 500 е регистрирал подобна дълга серия на спад.

В седмицата непосредствено след спада, обикновено индексът се е повишавал. Това се е случвало в 81.3% от случаите, като средното повишение е било в размер на 1.03%, изчисляват от финансовото издание bespokeinvest.com.

В следващите шест седмици след приключването на подобен цикъл, движението на индекса е било разнопосочно, като той се е повишавал в 56.3% от случаите.

Въпреки това средното изменение в следващия шестседмичен период отново е положително за индекса, като възлиза на 1.13%.

Последният път, когато индексът S&P 500 е отбелязал шестседмично понижение е бил през юли 2008 година, в началото на финансовата криза.

Тогава той се повиши с 1.7% през следващата седмица и с 4.25% през следващите шест седмици.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg