Индексите падат... Да живеят индексите!

644
Индексите падат... Да живеят индексите!

Може би все по-често можете да чуете мърморещи инвеститори, на фона на спада на родните индекси през последните седмици. Изрази от рода на “докога ще пада”, или “накъде върви родният борсов пазар” обаче не бяха много присъщи в началото на годината и през тазгодишния изключително активен за борсата летен сезон.

И това е напълно нормално, когато всичко върви добре, инвеститорите са щастливи и доволни, при първите симптоми на спад обаче, свикналите с висока доходност инвеститори започват да се оплакват.

Какво сочат цифрите? Дори и на фона на понижението на родните индекси през последните няколко седмици и на пробива на психологическото ниво на подкрепа при 500 пункта от страна на BG40, родните индекси все още са на положителна територия за годината.

И не просто на положителна територия. Те се насочват към завършека на една изключително силна за родната борса година, донесла добри печалби за инвеститорите ни.

Освен достигането на нови рекордни нива, значителното повишение на ликвидността, големият брой първични публични предлагания, осъществени на пода на борсата, индексите ни се отличаваха и с това, че почти през цялата година бяха сред най-повишаващите се световни индекси.

Особено това важи за широкия BG40, който и към днешна дата е сред водещите по повишение за годината световни индекси, дори на фона на наблюдаваната при него силна корекция.

От началото на годината широкият индекс се е повишил със значителните близо 150%, като на 30 октомври той регистрира нов исторически максимум при ниво от 616.58 пункта.

Впоследствие през следващите близо два месеца се наблюдава корекция, при която стойността му към днешна дата се понижи с 19.2%, което може да се определи по-скоро като една здравословна корекция след значително повишение на този етап.

Здравословна бих я нарекъл, защото след нея на въпроса “виждате ли някакви акции на нормални цени?”, който беше доста актуален преди няколко месеца, вече може да срещне и положителен отговор от голяма част от инвеститорите, за разлика от отрицателния тогава.

При индекса на сините чипове – SOFIX - нещата също стоят по подобен начин, с малката разлика, че повишението му от началото на годината не е толкова значително.

За посочения период индексът се е повишил с едва 38%, което е значително “по-разумно”, като по-слабият му ръст се изразява дори в по-равнинна корекция през последните два месеца. За този период той е загубил от стойността си около 13.6%, което далеч не може да се определи като голяма трагедия.

Изпускането на “пара” при акциите на родните компании би следвало да се гледа от положителната му страна. Подобно действие освобождава пространство за по-нататъшен здравословен ръст, като в същото време отсява “слабите ръце” от “силните" на родната борса.

В същото време то възстановява разума на пазара, като пренасочва инвеститорския интерес към книжата на качествени компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg