Индексите у нас доказаха, че не се влият от ръста в Европа и региона

641
Индексите у нас доказаха, че не се влият от ръста в Европа и региона

Европейските индекси регистрираха повишение за трети пореден ден, водени от ръста на финансовите институции, след одобрението вчера на финансовия план на правителството на САЩ, който ще е в помощ на финансовата система.

Положително се отрази и направеното изявление от швейцарската банка UBS за „малка печалба“ през третото тримесечие. Акциите на европейската банка, понесла най-големи загуби от кризата на ипотечните пазари, отбелязаха повишение от 7.7% по време на търговията си днес.

Със 17% поскъпнаха и книжата на спасената от три европейски правителства белгийска финансова институция – Fortis.

Индексът, следящ представянето на най-големите компании на стария континент - Dow Jones Stoxx 600, се повиши с 1.5% до ниво от 261 пункта в ранния следобед. От началото на годината той е загубил 28% от стойността си.

С повишение към момента се открояват водещите западноевропейски пазари, като немският DAX 30 добави 0.8% към стойността си, а британският FTSE 100 се повиши с 1.5%.

Повечето от индексите в Централна и Източна Европа също се повишиха, като румънският ВЕТ добави 1.9% към стойността си, а този следящ представянето на финансовите компании се повиши 5.3%. С 1.5% се повишава и унгарският BUX до момента.

Индексът MSCI World Index на 23-те развиващи се пазари се е търгувал при съотношение цена-печалба от 13.7 към 29 септември, което е било и най-ниското му такова съотношение от 1995 година насам.

За да докажат пълната си липса на обвързаност със световните и регионални пазари в моменти на ръст за последните, българските индекси отново регистрираха сериозни загуби.

Половин час пред приключването на търговията си, индексът на „сините чипове“ SOFIX загуби 24.6 пункта от стойността си, или 3.1%, връщайки се отново под ключовото ниво от 800 пункта – при ниво от 778.4 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...