Левче за билетче - това е шокиращо!

664
Левче за билетче - това е шокиращо!

Новината, че билетчето за градския транспорт става 1 лев от първи юли шокира обикновените граждани на столицата, които всеки ден се налага да пътуват с автобус, тролей или трамвай до работа и обратно.

Дали обаче новината е шокирала онези, които са привилегировани да пътуват безплатно и които на всичкото отгоре имат служебни коли. Хайде няма да споменавам какви коли, защото на фона на обикновените граждани, които, за да излязат където и да е, ще трябва да дадат 2 лева при всички положения, ще изглежда някак странно и не на място.

Започнах да разсъждавам какво се цели с това увеличение и как ние, обикновените хора, можем да си решим този проблем. Защото дори и да изберем да си купим карта за градския транспорт, нейната цена също е увеличена и това си е един немалък разход всеки месец, независимо дали картата е за една линия или за цялата градска мрежа.

Мислейки по този начин, стигнах до извода, че общото възмущение на гражданите на столицата ще доведе до повече санкции от страна на държавата в лицето на контрольорите, и повече "гратисчии" по пътищата. Но пък, не можем да не отбележим факта, че онова, което може да се случи, ако ви хванат без билет, е да ви свалят от автобуса и да ви съставят фиш и глоба в размер на 20 лв. Интересното обаче е, че тези фишове държавата не може да ви принуди да платите и те могат да ви се струпат, без изобщо да се развълнувате от това какво се случва по-нататък.

Аз познавам хора, които вече имат богат опит в това и са натрупали по над 20 фиша, но не са дали и стотинка на държавата, заради това, че са пътували без билет.

Всъщност, не мога да гарантирам, че да действате по този начин е наистина най-добрият вариант за вас, защото все пак в един момент може да се окаже, че сте загазили здравата. Но се замислих за друго...

Право на безплатно пътуване ще имат служителите на МВР, на специализираното звено за охрана и на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" на Министерството на правосъдието, на Специалната куриерска служба, на ДАНС, народните представители и органите за контрол по Закона за движение по пътищата. Това е записано в наредбата на СО относно промяната в цените на билетите и картите за градския транспорт, влизаща в сила от 1 юли. Замислих се защо тези хора могат да пътуват безплатно, какво им дава това право? Нима народните представители имат нужда от това? Та те си имат служебни коли, лични шофьори и т. н. За какво им е да се качват въобще в автобуса или трамвая?! Ами служителите на МВР? Те също имат служебни автомобили.

Питам се, защото винаги обикновените граждани ще са пренебрегвани за сметка на други, които се ползват с привилегии и без това. Аз никога не съм срещала народен представител в градския транспорт, а вие? Няма и да срещнете!

Защо вместо да се направи някаква отстъпка за хората в неравностойно положение, инвалиди и т. н., ние даваме право на депутатите (примерно), които разполагат с по няколко коли (някои от тях) да пътуват безплатно в градския транспорт? Защо вместо социално слабите и крайно нуждаещите се да пътуват безплатно, ние даваме това право на хора, които дори не се възползват от него и е съвсем очевидно защо.

Не знам по този начин докъде може да го докараме... Тревожа се, че всички тези промени в държавата ни (не само градския транспорт, защото ако погледнем статистиката, в последните няколко месеца станахме свидетели и на увеличение на цените на много хранителни продукти... и това не е всичко) няма да доведат до нещо добро, напротив. По този начин онези, които са пътували без билети, сега ще се озлобят още повече и със сигурност няма да променят начина си на пътуване. А тези, които са се опитвали да бъдат редовни пътници, то сега може би ще се разколебаят.

И ако не успеят да пътуват на стоп всеки ден до работа и обратно, то... не им остава нищо друго, освен да се присъединят към отбора на "гратисчиите". А това вече е не само тъжно, но и страшно! Не знам какви радикални промени са нужни, но зная, че трябва нещо да се случи! Нещо, което да не кара хората да крадат, защото няма какво да ядат, да се возят без билети, защото трябва да купят хляб за децата си и да са с ясното съзнание, че няма какво толкова да им се случи в такава държава като нашата, защото в нея закони има, но никой не ги спазва или защото "всички правят така".

Това не е добре! Трябва нещо да се промени, при това из основи!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...