Откъде са парите Ви за голф и езда?

1316
Откъде са парите Ви за голф и езда?

Който играе голф и праща дъщеря си на уроци по езда, но пък доходите, които е декларирал, не отговарят на начина му на живот, трябва да знае, че държавата ще го "спипа". Така е в Италия, където всеки пети укрива данъци, се казва в коментар на Дойче веле.

Дори и световноизвестните имена в Италия вече не са недосегаеми. И когато Алесандро Туомбли се опитва да преведе в Съединените щати 4 милиона евро от една от италианските сметки на починалия си баща - абстракциониста Сай Туомбли, един от римските компютри тутакси аламира данъчните служби. Както предполага машината, в случая може да става дума за необложени с данъци приходи от продажбата на някое от произведенията на Туомбли-баща. Така действа системата "Серпико", от чийто зорък поглед вече не може да се измъкне нито един италианец.

"Серпико" е акроним, образуван от думите "Servizi per i contribuenti" /в превод "Услуги за данъкоплатците"/, и вероятно неслучайно напомня за неподкупния нюйоркски полицай Франк Серпико, увековечен на екрана от Ал Пачино. Италианският вариант на "Серпико" се състои от 2 000 сървъра, които по 24 часа на денонощие събират и обработват всяка секунда по 22 000 информации. Работата стартира още миналата година, но системата започва да действа пълноценно едва сега - след като правителството прие закон, с който премахна всички пречки пред функционирането й, включително банковата тайна.

Яхта до яхта, самолет до самолет

Така италианският Биг Брадър е с напълно развързани ръце: може да проникне във всяка банкова сметка, в документите на службата по кадастъра, на автомобилната администрация, може да види пенсионните и автомобилните застраховки. Интересуват го както членствата в голф-клубове и резервациите на почивки, така и уроците по езда на дъщеричката. Регистрира се всичко, за което се плаща, а плащанията в брой не бива да надхвърлят сумата от 1000 евро.

"Серпико" е настроен да издирва противоречия в постъпващата информация. От едната страна са разходите и собствеността - къщи, автомобили, лодки. Независимо дали става дума за телефон, ток и вода, курсове и покупки, осигуровки или лекарства, всичко е обхванато. От другата страна са данъчните декларации от последните 5 години. Ако едното не съответства на другото и обложените с данъци приходи не отговарят на начина на живот, "Серпико" автоматично изпраща сигнал на съответната финансова служба.

Именно благодарение на "Серпико" са идентифицирани общо 518 собственици на частни самолети и 42 000 собственици на над десетметрови яхти, които са декларирали по по-малко от 20 000 евро доходи. Сега ще им се наложи да обяснят как са придобили недвижимата си собственост и ако това не прозвучи достатъчно убедително, ги чакат драстични глоби.

Съветската република Италия

По този начин Италия заприличва на "съветска република", кълнат критиците. Събирането на данни е глупост, тъй като този, който иска на черно да изнесе в чужбина няколко милиона, определено няма да го направи през собствената си сметка. Други изтъкват, че борбата срещу корупцията и мафията е по-важна от тази срещу гражданите, недоплатили данъци. Повечето италианци обаче не възразяват - данните на финансовия министър са просто прекалено шокиращи.

Тъй като всеки пети италианец мами данъчните, ежегодно от обществените каси се отклоняват между 120 и 150 милиарда евро. Това е една трета от общите данъчни приходи и би стигнало за покриването на лихвите по държавните задължения. При ремонта на колата, при покупката на вино или при посещението при зъболекаря клиентът по правило бива питан: "Как предпочитате да платите - 500 евро с квитанция или 400 без?" Клиентът няма защо да държи на квитанцията при положение, че така или иначе не може да свали тази сума от данъците си.

Финансовите инспектори се явяват изненадващо и в луксозни курорти като Кортина д'Ампецо - любимо място на богатите и свръхбогатите. Обект на внимание са техните яхти, поршета и ферарита. До момента през тази година властите са разкрили над 7 500 души, които изобщо не са плащали данъци. Укритото от тях състояние възлиза общо на повече от 20 милиарда евро.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg