Този дрон е едно от най-укриваните оръжия в света

11157
Този дрон е едно от най-укриваните оръжия в света

Дронът, който виждате на снимката, носи названието Таранис и представлява един от най-авангардните безпилотни самолети.

Способен е да развие скорост от над 1000 км/ час, може да се появява или да изчезва без нито един човек на земята да го забележи, издавайки минимален звук.

Дейвид Коатс, говорител на ВАЕ Systems, споделя пред Tech Insider, че дронът „на практика е невидим за радарите”.  Названието му неслучайно е избрано. Носи името на келтския бог на гръмотевиците. Британският Таранис е едно от най-напредничавите летателни устройства изобщо и със сигурност най-доброто, което британските инженери могат да измислят.


Построяването на дрона обаче, особено част от автоматичните му елементи, са описани в доклад на ООН от 2013 година като „забулени в тайна”. Детайли за способностите на Таранис се крият под ключ. Ето какво знаем за него и защо е изобретен, както и етичните питанки около него.

Таранис все още не е влязъл в употреба. Великобритания няма планове към този момент да го прави част от официалната си флота. По-скоро дронът се представя като демонстратор, което означава, че се използва за тестване на технологии, които може да бъдат използвани в бъдеще време в въздушния транспорт, допълва Коатс.

Според сайта на ВАЕ, Таранис е способен на „осъществяване на трайно наблюдение, маркиране на цели, събиране на разузнавателна информация, неутрализиране на противници и потушаване на конфликти във враждебна територия”. Всичко това е възможно, разбира се, с помощта на управление от земята.

Това, което отличава дрона от другите бойни дронове на пазара, са бързината му, неуловимостта му и автономната му функционалност.

Според Popular Science „той може да лети автономно”, въпреки че по време на тестови полети се управлява от човек.

Таранис е дълъг 39 фута, като размахът на крилете му достига до 32 фута. По размери достига училищен автобус. Една от най-усъвършенстваните му функции е способността да избягва засичане от радари, докато е в контакт с оператор на земята. Как дронът успява да изпълни тази задача остава „класифицирана информация”.

Таранис е способен да маркира цели и да стреля „по своя преценка” след предварителна команда от оператора. За да изпълни задачата си, Таранис ще трябва да достигне до желаната позиция, използвайки предварително избран летателен път. Той автоматично ще идентифицира целта. След това ще изпрати събраната информация до базата, където оператор ще даде разрешение на поразяване.

Следващата стъпка на Таранис ще бъде стрелба и автоматично прибиране у дома. Тъй като дронът е прототип, той не носи ракети, но със сигурност наследниците му ще бъдат истински бойни машини.

Страхът от независимите оръжия

Проблемът за независимите оръжия изправи на крак редица държавни глави и съветници по национална сигурност. Нарочна петиция е подписана от Елон Мъск, Стивън Хокинг и Питър Норвиг.

Големият въпрос е каква е ролята на човека при взимането на решение при избирането на цел и стрелбата по нея, когато действа едно интелигентно оръжие.

Хедър Роф, професор по международна етика в университета в Денвър, споредя пред Tech Insider, че това е сериозен въпрос, които няма отговор. ОНН не предоставя конкретно упътване за ролята на независимите оръжия, когато става дума за международна война.

На фона на развиващата се индустрия на военна техника и изобретяването на други подобни на Таранис дронове, Роф и съмишленици вярват, че човечеството ще зачеркне стрелбите като начин за водене на вайна. Дали дронът ще се съобрази с факта, че близо до целта може да има училище?

Тъй като военните в различни държави продължават да разработват такива машини за унищожение, Роф вярва, че използването им може да се превърне в прецедент.

Потърсен за отговор на повдигнатите въпроси, Коатс отвръща, че Таранис „ е технология-демонстратор, създадена като изпитателна версия на бъдещи летателни апарати с военна цел – резултатите от тестовете ще послужат за бъдещи решения на Министерството за отбрана във Великобритания.

В последващо писмо до Tech Insider Коатс допълва, че бъдещите военни технологии в никакъв случай няма да могат да решават, единствено основавайки се на собствени решения. Винаги ще бъде налице необходимостта от човека.

„Ние винаги ще спазваме законовите и регулаторни рамки, които съществуват на пазара, на който оперираме, сега и в бъдеще”, категоричен е Коатс.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg