12.5 млрд. евро са необходими за модернизацията на ВиК-сектора у нас

413
12.5 млрд. евро са необходими за модернизацията на ВиК-сектора у нас

Близо 12.5 милиарда евро са необходими за модернизацията на ВиК-сектора в България, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски пред участниците в дискусия по проблемите на сектора.

Близо 35 на сто от тези средства ще дойдат от еврофондовете до 20 години. Останалата част от сумата трябва да се попълни от бюджета, чрез публично-частно партньорство и от
средствата, акумулирани в пенсионните фондове, отбеляза Михалевски. Той информира, че сега над 90 населени места се намират в някаква форма на воден режим.

В дискусията по проблемите на сектора участват ръководството на националното сдружение на общините и около 100 кметове на общини с населени места над 10 000 жители.

Освен модернизацията на сектора "Водоснабдяване и канализация", която предстои да се решава през следващите години, се обсъжда и е новият проект на закон за
водоснабдяването и канализацията, както и проблеми в сектора, които са от местно и национално значение.

Цел на срещата е да се разгледат и новите начини за формиране на държавната политика в сектора, като се привличат всички заинтересовани страни.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg