14 мерки на стойност 2 млрд. лв предлагат от Продължаваме промяната

710
14 мерки на стойност 2 млрд. лв предлагат от Продължаваме промяната

14 мерки на стойност 2 милиарда лева ще предложат депутатите от "Продължаваме промяната" на следващия коалиционен съвет, предвиден за утре. Това съобщи Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Средствата са допълнително събрани в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава бюджетната рамка, подчерта Гюров.

Мерките, които предлагаме, са базирани на два основни принципа: от една страна, искаме да подпомогнем най-уязвимите - пенсионерите и тези с ниски доходи и от друга страна - да подпомогнем бизнеса, за да може да продължи да бъде мотор на икономиката, обясни Гюров.


Предлага се сериозно увеличение на пенсиите - най-малката да стане от 370 на 450 лв, както и пропорционално увеличение на останалите пенсии. Целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация. Предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3400 лева - по този начин хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават адекватна пенсия, допълни Гюров.

Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли, а от 1 октомври се предвижда преизчисление на пенсиите с променено швейцарско правило. Ние предлагаме за в бъдеще и ще бъде направено за всички пенсии от 2008 г. насам е да се увеличават пенсиите с по-голямо увеличение на база на инфлацията и осигурителния доход.

За работещите родители - увеличава се данъчното облекчение от 450 на 600 лева за едно дете и от 900 на 1200 лева за две деца. Тези облекчения ще могат да се използват на тримесечна база.

Предлага се и финансово компенсиране на крайните потребители на горива - до 50 л горива на месец. Предложили сме няколко варианта и ще видим кой механизъм ще бъде избран от министерството на финансите, допълни Гюров, цитиран от БНТ.

Предвижда се още намаляване на ДДС за парното, така че всички да усетят веднага разликата в сметките.

За микро и средния бизнес се предлага увеличение на прага за регистрация на ДДС на 100 000 лева, което ще намали значително административната тежест.

Освен това - освобождаване от акцизи на електроенергия и природен газ, които се ползват за моторно гориво.

Не очакваме да имаме сериозни разногласия с нашите коалиционни партньори. Множество мерки се обсъждаха, допълни Гюров.

По-рано днес министър-председателят Кирил Петков, заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха с представители на работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет. На нея е била обсъдена схемата за компенсации за месец май, както и законодателни предложения, свързани със Закона за енергетиката.

Разговорът беше много конструктивен и се обединихме около компенсации от май и юни, обяви премиерът Кирил Петков. Това дава възможност бизнесът да няма притеснения за май и юни. Обсъдихме и успехите на българското правителство с договарянето на доставките на газ дългосрочно, каза Петков.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg