144 фирми източили ДДС за 55 млн. лв.

581
144 фирми източили ДДС за 55 млн. лв.

144 фирми от София, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Варна са източили 55 млн. лв. Данък добавена стойност (ДДС) от държавния бюджет.

Проверка на Националната агенция по приходите е установила, че дружествата са извършвали данъчни измами с ДДС, съобщиха от пресцентъра на НАП. Незабавно са възложени проверки на тези дружества, за да се установи по категоричен начин дали търговците са създали организирани схеми за източване на ДДС или става дума за инцидентни данъчни нарушения.

След като проверките приключат, ще бъдат възложени и пълни данъчни ревизии. Ако при проверките и ревизиите бъдат събрани достатъчно доказателства, че са извършени данъчни престъпления, пълната документация по случаите ще бъде предоставена на прокуратурата.

Припомняме, че Наказателният кодекс предвижда затвор до 8 г. за укриване на данъци в особено големи размери. Разкритията са направени от създадената през април 2008 г. в Централното управление на НАП дирекция „Управление на риска и разследване на особени случаи”. Проверките ще се извършат в териториалните дирекции на агенцията в близките две седмици.

„В последните месеци опитите за източване на ДДС зачестяват. Нараства и рискът за събиране на приходите от данъка върху добавената стойност. По тази причина НАП, съвместно с агенция „Митници”, формулираха извънредни мерки за подобряване на контрола”, коментира разкритията изпълнителният директор на НАП Мария Мургина.

“Сред мерките са започващите съвместни ревизии на НАП и Агенция „Митници” на търговци с акцизни стоки. Предстоят инвентаризации в складовете на търговци на едро в цялата страна. До края на годината ще проучим много внимателно и лизинговите дружества, както и фирмите, които продават строителни материали и бетон, защото в тези браншове рискът от злоупотреби с ДДС е много голям.”, каза още Мургина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg