15 млрд. евро чужди инвестиции у нас за 3 години

503
15 млрд. евро чужди инвестиции у нас за 3 години

Министър-председателят Сергей Станишев откри в Луковит един от най-модерните заводи за керамични тухли в Европа. Австрийската компания Wienerberger е инвестирала в него 25 млн. евро.

Дружеството е водещ световен производител на керамични блокове и покривни системи. Фабриката е с напълно автоматизирана производствена линия с роботизирани технологии, които заместват човешкия труд.

Председателят на Съвета на директорите на компанията д-р Волфганг Райтхофер връчи на премиера Сергей Станишев „Почетен знак за особен принос за подобряване на инвестиционния климат в България”. Отличието е за личните заслуги на министър-председателя за осигуряването на стабилна и благоприятна бизнес среда и за развитието на националната икономиката като част от тази на Европейския съюз.

Пред ръководството, служителите и гостите на австрийската компания премиерът изтъкна, че един от ключовите му приоритети е привличането на повече преки чуждестранни инвестиции, защото те повишават конкурентоспособността на икономиката, създават нови работни места и повишават стандарта на живот.

Той изтъкна, че всяко капиталовложение в производството е ценно, защото то е сърцевината на националното стопанство. Министър-председателят подчерта, че през последните 3 години правителството е направило не малко за насърчаване на инвестициите и в резултат на предприетите мерки в страната са вложени близо 15 млрд. евро, което е много повече от всички чужди преки капитали през последните 15 години.

Постигнахме това с активна политика за окуражаване на бизнеса и неслучайно Световната банка през м. г. класира България на първо място в света по данъчна политика, каза премиерът. „Амбицирани сме да направим още повече, защото всяко постижение поставя по-високи цели в глобалния свят, защото всеки, който е решил, че е постигнал много и се е отпуснал започва да губи. Ние не сме се успокоили и искаме да покажем, че България е успешна и динамично развиваща се държава и ние българите можем”, заяви министър-председателят.

Сигурни сме в бъдещото развитие на държавата и затова сме тук, отбеляза председателят на Съвета на директорите на компанията д-р Волфганг Райтхофер. Той посочи, че ръководената от него компания има намерение да продължи инвестиционниата си програма у нас като построи още един завод. Тук ние сме българска фирма и взаимното уважение е нещото, което води Wienerberger напред, каза д-р Райтхофер.

Австрия е инвеститор №1 у нас. Към края на 2007 г. австрийските инвестиции са 3,662 млрд. евро, което е 14,7 на сто от всички преки чужди вложения.

Снимка: МС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg