163 вида подземни богатства са проучени през последната година у нас

578
163 вида подземни богатства са проучени през последната година у нас

През последната година в страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 163 вида подземни богатства. Това е посочено в обобщената извадка от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на Република България към 1 януари 2008 г., с който правителството се запозна днес. В него е отразено актуалното състояние на запасите и ресурсите на подземни богатства по участъци и находища, по области и общо за страната по видове и групи подземни богатства, информират от правителствената информационна служба.

Националният баланс е изготвен от Министерството на околната среда и водите въз основа на представените през периода 2007 - 2008 г. геоложки отчети и доклади от акционерните дружества, титулярите на разрешения за търсене и проучване, концесионерите и търговските дружества, на чийто капитал едноличен собственик е държавата, уточнява БТА.

За този период в страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 163 вида подземни богатства, в това число на 7 вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 14 вида метални полезни изкопаеми, 75 вида неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали) и 67 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Настъпилите през 2007 г. абсолютни изменения в количеството и качеството на наличните запаси и ресурси на находищата на подземни богатства в страната като цяло са в границите на заложените в работните проекти. Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства.

В сравнение с 2006 г., през 2007 г. се регистрира тенденция на увеличение на добива на оловно-цинкови руди, лигнитни въглища, варовици за химическата промишленост, кварцови пясъци, суровини за производство на цимент, тухли и керемиди и др. За сметка на това е намалял добивът на бетонитови глини, кварцити за огнеупори, природен газ, варовици за строителна вар и др.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...