17 толпункта не отчитат купените е-винетки

680
17 толпункта не отчитат купените е-винетки

© Pixabay

17 пункта на толсистемата не отчитали купените от шофьорите е-винетки в продължение на определен период от време, който на места е достигал до 30 минути.

Информацията беше потвърдена в отговор на въпроси на вестник „Монитор“ за проблема.

От толсистемата обаче не дадоха информация къде точно се намират въпросните пунктове.


В сряда сутринта в ефира на Нова телевизия проф. Олег Асенов, който е член на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), обясни, че в пунктовете се е появил проблем в отчитането на заплатената винетка, който е отстранен.

Оказва се, че вместо стикерът да започне да действа от момента на закупуването, това е ставало 30 минути по-късно, като по този начин са ощетявани потребителите, които реално разполагат с по-малко време за ползване на пътната инфраструктура.

Асенов каза, че повечето проблеми са отстранени, но съветва хората, след като си закупят винетка, да проверят в сайта на БГТОЛ дали е активна. „По принцип в повечето пунктове в страната стикерът се активира в рамките на 5 минути от часа на закупуване“, посочи Асенов.

В последните седмици станаха известни немалко случаи, че шофьори си купуват винетки и 15-20 минути след това ги снимат с камерите на БГТОЛ и им съставят е-фишове.

Сред другите сигнали са за издаване на винетки с грешни данни, което донесло над 700 лева глоби на шофьор, който платил за лек автомобил, но се оказало, че стикерът е за ремарке.

За „Монитор“ от толсистемата информираха, че при констатиране на случаи на закъсняло валидиране на винетките до момента те са решени в полза на потребителите и няма санкционирани шофьори.

През следващите три месеца пунктовете ще бъдат под постоянно наблюдение и ако техническото предписание не бъде изпълнено и се констатират нови случаи, възпрепятстващи пътуването на шофьорите, е възможно да бъде наложена най-тежката санкция - прекратяване на договора между националния доставчик на услуги и партньора.

От началото на 2020 г. досега са наложени 72 931 санкции за неплатена пътна такса - тол и е-винетка, в това число платени компенсаторни такси, издадени наказателни постановления и издадени електронни фишове. За сравнение, за същия период са продадени над 4.2 млн. електронни винетки.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg