190 813 нарушения на трудовото законодателство за миналата година

590
190 813 нарушения на трудовото  законодателство за миналата година

Главната инспекция по труда е констатирала общо 190 813 нарушения на трудовото законодателство при 33 031 проверки през 2007 година. Най-голям брой са нарушенията по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 136 361 и по трудовоправни отношения – 53 762, от които по сключването и регистрацията на трудовите договори – 1 643. Констатирани са нарушения и по спазването на Закона за насърчаване на заетостта, както и и неизпълнение на предписания от предишни провeрки, съобщиха още от агенцията.

Приложени са 188 520 принудителни административни мерки, от които 183 393 са предписания на контролните органи. Спрени от експлоатация машини, работни места и обекти – 1 784. Отстранени от работа лица поради липса на правоспособност или установени други нарушения – 206. За 399 лица е обявено съществуването на трудово правоотношение и работодателят е задължен да сключи писмен трудов договор с работника.

Съставени са общо 8 895 акта. Сумата от глоби на влезли в сила наказателни постановления е 4 919 670 лв. До Прокуратурата са подадени 106 сигнала за нарушаване на трудовото законодателство, от които 91 са свързани с режима за наемане на непълнолетни лица. Всичките 6 697 постъпили молби и жалби са решени в законоустановения срок. През годината са дадени 74 770 консултации по прилагането и спазването на нормативните изисквания. Регистрирани са 1 337 Колективни трудови договори и 408 анекса към тях.

За настоящата 2008 година от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ си поставят като основни цели финализиране на процеса по изготвяне оценка на риска на работните места и подготовката на програми с конкретни дейности за неговото отстраняване, ограничаване и минимизиране, съблюдаване законосъобразното наемане по трудови правоотношеня; заплащане на труда; законно извършване на посредническа дейност по намиране и наемане на работа, както и повишаване на административния капацитет и модернизиране и оптимизиране на системата за управление на инспекционната дейност.

Снимка: БГНЕС фото

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...