191 търговски дружества се приватизират с бонове

484
191 търговски дружества се приватизират с бонове

Още 191 търговски дружества ще може да се приватизират срещу непарични платежни средства, предвиждат утвърдените от правителството изменения в списъка на търговски дружества с държавно участие в капитала, при приватизацията на които се допуска плащането с непарични платежни средства.

Целта е повишаване на инвеститорския интерес към закупуването на миноритарни пакети и намаляване на обема на неусвоените досега компенсаторни инструменти. С промените в нормативния акт общият брой на търговските дружества с държавно участие в капитала, при приватизацията на които се допуска плащане с непарични платежни средства, ще бъде 322.

През последните две години се наблюдава слаб инвеститорски интерес към продажбата на миноритарни пакети, собственост на държавата. На проведените централизирани и неприсъствени публични търгове на Българската фондова борса, са предложени 213 дружества, от които през 2007 г. изцяло са изкупени само 72 пакета от акциите.

От добавените 191 предприятия 108 са дружествата, включени в досегашния списък по чл. 11 от Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, за които се предлагат нови пакети акции или дялове от капитала им, 38 са новите търговски дружества с миноритарно държавно участие в капитала, а 45 са търговски дружества с миноритарно участие, при които част от държавния дял е заделен за удовлетворяване на реституционни претенции.

Друга промяна в решението е свързано с „Параходство Български морски флот” ЕАД. Държавното участие, за което се допуска плащане с непарични платежни средства, се изменя от 3 270 626 бр. акции, представляващи 30 на сто от капитала на дружеството, на 327 063 бр. акции, което е 3 на сто от капитала.

В Стратегията за приватизация на БМФ, утвърдена от Народното събрание през 2007 г., е записано, че при приватизация до 10 на сто от остатъчния пакет може да бъде заплатен с непарични платежни средства в съответствие с действащото законодателство.

Източник:БГНЕС, Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg