2/3 от софиянците подкрепят реформите на Дянков

834
2/3 от софиянците подкрепят реформите на Дянков

63% от жителите на София подкрепят идеята на финансовия министър Симеон Дянков пари в държавните институции да влизат само срещу реформи.

Това показват данни от експресно проучване на НЦИОМ, проведено на 8 и 9 юни. Интервюирани са 500 души.

Вицепремиерът имаше предвид главно Здравната каса и социалната сфера, където след актуализация на бюджета ще бъдат отпуснати допълнително съответно 220 млн. лв. и 142 млн. лв.

58% от участвалите в допитването столичани приемат, че бюджетът се нуждае от актуализация, а само 6 на сто мислят, че изменения не са необходими. 36% се затрудняват в преценките. От приемащите актуализацията за необходима 32% я оценяват като закъсняла, а 26 на сто - като навременна. Най-често като закъсняла я определят хора с ръководни позиции в частния сектор. Представителите на по-уязвимите социални групи - бедните, безработните и най-младите, по-често приемат актуализацията на бюджета за навременна.

Когато средствата в държавата не достигат, обществената нетърпимост към разхищенията нараства, сочат изводите от изследването. 61% от столичани подкрепят твърдението, че социалните системи разхищават финансови средства. 39 на сто са на противоположното мнение. Бедните и заетите в държавния сектор са най-критични в отношението си към системите за социални плащания.

Участвалите в допитването подкрепят мерките за съкращаване на администрацията - 77% от тях ги одобряват, а само 15% са против. По-висока от средната подкрепа за предложението регистрираме сред мениджърите от частния сектор (84%) и сред пенсионерите (83%), т.е. две прослойки, които имат личен опит и чести контакти с представителите на различни администрации.

Отпускането на допълнителни средства за строителство на пътища и магистрали получава подкрепата на три четвърти от софиянци. Те отговарят положително на въпроса "Правилно ли е в момент на икономическа криза държавата да инвестира средства за строителство на пътища и магистрали?".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Dimitrov
# 0
15:06 | 10 June 2010
Аман от измислени проучвания!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg