250 млн. лв. са събрали частните съдебни изпълнители в България през 2007 г.

581
250 млн. лв. са събрали частните съдебни изпълнители в България през 2007 г.

Четвърт милиард лева са събрали частните съдебни изпълнители в България през 2007 година. Това каза пред журналисти в Охрид председателят на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. За сравнение през 2006 година са събрани 90 млн. лв., информира БТА.

За последните години това е структурата, предала на кредитори и на държавата най-много пари, обърна внимание Дичев.

Миналата година са образувани 64 000 дела при частни съдебни изпълнители срещу 37 500 през предходната 2006 г. Прекратените или завършили през 2006 г. дела са 5500, а през 2007 - 17 200.

Работим добре с министерство на правосъдието, то откликва на проблемите ни, но "винаги може повече", коментира Дичев.

"Взаимодействието ни с полицията е много добро,защото е регламентирано с текст в закона", допълни той. За да се наложи възбрана за имот, трябва да има скица, а докато тя се извади, длъжникът може да е продал всички имоти, които има. За това е нужно да имаме достъп до имотния регистър в реално време за да могат възбраните да се налагат много бързо, каза Дичев.

Според него частните съдебни изпълнители могат да помогнат на много общини да съберат вземанията си - данъци, такси или глоби. Такива разговори вече има в София, Русе и Хасково. Този процес още не започнал в повечето големи градове като Варна например, отбеляза Дичев.

У нас, за разлика от много европейски страни, не може да бъде взето единственото жилище на задлъжнялото лице, поясни той.

Работим над идеята да има един интернет сайт, на който да бъдат обявявани всички вземания и публични търгове за иззетите вещи или недвижимо имущество, обясни Дичев.

Освен за взаимоотношенията наемател-наемодател, гражданите ни търсят за реституционни дела и за различен вид вземания, уточни той.

В София има 39 частни съдебни изпълнители. В страната са 166.

Имаше няколко случая на нападение над частни съдебни изпълнители преди време, но благодарение на МВР има заловени, разкри Дичев.

Сред един от проблемите на частните съдебни изпълнители са случаи, при които ако трябва да бъде взета кола на длъжник и съдебният изпълнител поиска от МВР да спре возилото от движение, в закона за движение по пътищата има записани текстове, според
които автомобили могат да бъдат спирани от движение.

Обмисля се идеята от догодина да влезе в сила етичен кодекс на частните съдебни изпълнители. През 2006 година са подадени 59 жалби срещу частни съдебни изпълнители. По преценка на Съвета на Камарата като за основателни са приети само пет. През 2007 година броят на жалбите е бил 162, но само 4 са основателни.

Най-често се жалва длъжникът, според когото е нарушен закона. Но повечето жалби за неоснователни, обясни Дичев.

През 2006 година са образувани пет дисциплинарни производства, миналата година са шест, а за тази година вече са осем.

Работи се над идеята да има има и електронен регистър на длъжниците, но няма яснота кога ще заработи той. На всеки длъжник, който има задължения над 5000 лева, може да бъде наложена забрана за напуска страната, припомни Дичев.

Частни съдебни изпълнители са работили по дела и срещу депутати.

Български съдебни изпълнители са в Македония, за да се запознаят с опита и начина на работа на македонските си колеги.

Македонските и българските частни съдебни изпълнители започнаха своята практика сравнително скоро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg