29 сериозни нарушения в Пътния фонд констатират одиторите

374
29 сериозни нарушения в Пътния фонд констатират одиторите

29 сериозни недостатъци в организацията на работата във фонд “Републиканска пътна инфраструктура”, над 50 нарушения на правилата и процедурите, както и на 11 български и европейски закона. Това се казва в одитния доклад на KPMG за управлението на Пътния фонд, посочват в декларация от ДСБ.

В документа се цитират нарушения, отбелязани в одитния доклад. Сред тях са посочени приближени до управляващите фирми, които са определяни за изпълнители на програми, без да отговарят на необходимите условия; фирми, спечелили конкурси без документи; раздаване на пари.

От доклада излиза, че някои фирми са получавали пари по спечелени проекти без изобщо да са кандидатствали. Не е документиран броят на търговете, участниците в тях, характеристиките на фирмите-кандидати, решенията за спечелените търгове, както и мотиви за това.

От ДСБ настояват министър-председателят да освободи незабавно виновните министри; да разсекрети докладите на Сметната палата и KPMG; да възложи пълна проверка на ФРПИ за харченето на бюджета, на излишъка за 2007 г. и на кредитите.

Парламентът прие днес на първо четене промените в Закона за пътищата, според които добре познатият фонд Републиканска пътна инфраструктура (РПИ) се преобразува в Национална агенция пътна инфраструктура. Агенцията ще има 5-членен надзорен съвет с 5-годишен мандат.

Членовете на съвета ще се одобряват и освобождават с решение на правителството по общо предложение на премиера, транспортния министър, министъра на регионалното развитие и благоустройството и финансовия министър. Премиерът ще определя председателя на надзорния съвет.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg