306 млн. лв. ДДС дължи държавата към бизнеса

1501
306 млн. лв. ДДС дължи държавата към бизнеса

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви актуални данни за дължимото, но не върнато ДДС, фискалния резерв и външния дълг на страната в парламента.

„Аз съм голям привърженик на цифрите, ако се използват честно", заяви Дянков. Румен Овчаров от Коалиция за България повдигнал темата за дължимото, но невърнато ДДС, като изкарал бившето управление отличници. Това била причината, поради която Дянков искал да съобщи данните.

По думите на финансовия министър - по данни от тази сутрин, в момента дължимото, но не върнато ДДС, е на стойност 306 млн. лв. На 27 юли 2009 г., когато правителството на ГЕРБ поело властта, тази сума е била 722 млн. лв.

„Така че ние, в условия на тежка икономическа и финансова криза, сме успели да върнем над 400 млн. лв. на хората от бизнеса, които чакат. „Сумата днес е 306 млн. дължимо, но не върнато ДДС, подчерта Дянков.

В момента държавата има нормално дължимо ДДС, което било под сумата на същото от април 2009 г. „В момента държавата има нормално ниво на дължимо, но невърнато ДДС, което не било така през юли 2009, когато ГЕРБ поели властта", каза Дянков.

В изказването от вчера Станишев казал, че неговото правителство е оставило 8.2 млрд. лв. фискален резерв. На 27 юли 2009 г. фискалният резерв бил 7.7 млрд. лв. и останал почти непокътнат до края на миналата година. „Сумата, която те ни оставиха, е 7.7 млрд. лв., а не както се твърдеше грешно от г-н Станишев - 8.2 млрд. лв.", заяви министър Дянков.

Станишев твърдял, че в края на 2008 г. неговото правителство е изплатило 2 млрд. лв. външен дълг. В края на 2008 г. беше наистина изплатен външен дълг, но на стойност 301 млн. лв., твърди Дянков.

В последните шест месеца фискалният резерв е намалял с 1.37 млрд. лв., които са отишли за покриване на дефицит, каза финансовият министър. За същия период преди една година - септември - февруари 2008 - 2009 г. фискалният резерв е намалял с 3.214 млрд. лв. „Най-голямото харчене на фискалния резерв е станало в последните месеци на 2008 г. и първите месеци на 2009 г., заяви Дянков.

Източник: Фокус

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg