400 фирми за производство на пластмаси и каучук у нас

1389
400 фирми за производство на пластмаси и каучук у нас

На територията на България съществуват около 400 фирми за производство на изделия от каучук и пластмаси, 92% от тях са малки и средни. Във фирмите са заети 18 600 души. Това сочат статистически данни, цитирани от Главната инспекция по труда. От началото на април от инспекцията започнаха проверки в предприятията от тази индустрия за спазване и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Основната цел на инспекционната кампания е чрез контрол и консултантска помощ да се постигне подобряване условията на труд в предприятията за производство на пластмасови и каучукови изделия, съставляващи 42% от химическата индустрия у нас.

В тях една значителна част от заетите работници (25%) продължава да работи в условия на комбинирано въздействие на различни вредни фактори на работната среда, надвишаващи допустимите хигиенни норми – шум, прах, вибрации, физическо натоварване, опасни химически вещества и др. Относителният дял на трудовия травматизъм е 40% от целия травматизъм в химическата индустрия, посочват още от ГИТ.

Работодателите все още не осъзнават и не изпълняват задълженията си по създаване на фирмена организация за управление на дейността по здраве и безопасност при работа. В 27% от тези предприятия не е изпълнено основното изискване на Закона за здравословни и безопасни условия на труд да се извърши оценка на професионалния риск за работещите и да се изготвят програми за неговото отстраняване и минимизиране. Здравословни и безопасни условия на труд са осигурени само в 7% от досега инспектираните предприятия.

Проверките ще продължат през цялата година.

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg