59 партии и 7 коалиции на местния вот през октомври

438
59 партии и 7 коалиции на местния вот през октомври

© Pixabay

66 формации, от които 59 партии и 7 коалиции, ще участват на предстоящите местни избори през октомври.

Това обяви по време на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, цитиран от БГНЕС.

Андреев уточни, че до крайния срок за регистрация са подали документи 64 партии и 8 коалиции, но на няколко от тях са отказани регистрация. “Беше отказана регистрация на 5 партии и 1 коалиция заради документални пропуски и недостатъчна числена подкрепа”, обясни той.


По отношение на Национално движение „Единство” и партия „Солидарност“, броят на подкрепящите ги избиратели е по-малък от предвидения, тоест по-малко от 2 500 и затова им е отказана регистрация. Такава е отказана и на ПП “Общество за нова България”, ПП “Българска земеделска партия и коалиция ” “Блок на комунистическите партии”.

“За сравнение, през 2014 г. са били регистрирани 71 партии и 3 коалиции”, уточни още Андреев и добави, че до момента са постъпили 9 жалби и 3 сигнала.

“7 са свързани с назначаването на Общинските избирателни комисии и две са на Воля и БАСТА срещу решението на ЦИК да се приемат документи на три места, а не на едно както беше досега”, поясни говорителят на комисията.

Андреев уточни още, че на 16 септември изтича срокът, в който партии, коалиции, местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии.

“На тази дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн медии и доставчиците на онлайн новинарски услуги да качат тарифите в своите интернет страници, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален в ЦИК.

Всички медии трябва предоставят тази информация и на Сметната палата. Електронните медии трябва да качат тарифите си на своите интернет страници до 16 септември, а до 26 септември да предоставят тарифите си в ЦИК”, посочи той.

Андреев насочи вниманието и към правата на глас на български граждани, живеещи извън страната. „Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас.

Изключение правят тези, които вече са вписани за предишните избори през 2015 г. Те автоматично ще бъдат включени в списъците”, посочи Андреев и добави, че до 30 септември трябва да бъдат назначени всички членове на Секционните избирателните комисии. 

Българският бизнес

Всичко по темата Местни избори 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg