76 млн. лв. отиват за дейностите по участието на България в НАТО, реши МС

368
76 млн. лв. отиват за дейностите по участието на България в НАТО, реши МС

Правителството разпредели между 19 министерства и ведомства предвидените в държавния бюджет за тази година 76 млн. лева за финансово осигуряване на приоритетни дейности по участието на България в НАТО.

Това съобщават от правителствената информационна служба, цитирани от БТА. Най-голяма е сумата за Министерството на отбраната - 70 млн. лева. Министерството на външните работи и Държавната агенция "Национална сигурност" получават съответно 2.3 и 2.2 млн. лева, а останалите - значително по-малки суми, се посочва в съобщението.

В срок от един месец от влизането в сила на постановлението министрите и ръководителите на ведомства трябва да представят разпределението им по конкретни дейности. Финансовите средства ще бъдат използвани за проекти за развитие и модернизация на Българската армия с цел успешно постигане на пълна оперативна съвместимост на националните компоненти, определени за участие в мисиите и операциите на Алианса.

Ще се работи също за осигуряване на активно българско участие в дейността на Северноатлантическия съвет и работните органи на НАТО, необходимо за адекватното и ефективно включване на България в процеса на формиране на политиката и решенията на НАТО и отстояване на националните интереси.

Част от средствата ще бъдат използвани за семинари и конференции в подкрепа на българските приоритети и цели на членството в НАТО, както и проекти, свързани с цели и приоритети на външната ни политика и политика за сигурност - за изпълнение на меморандумите за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция със страни от ЮИЕ и от Черноморско-Кавказкия регион и във връзка с ангажиментите ни като Посолство за контакт на НАТО в Грузия.

Със средствата ще бъде обезпечено и участието на България в доверителни фондове за финансиране на проекти по линия на НАТО за страни-партньори, представляващи приоритетен интерес, или свързани с операциите и мисиите на НАТО и изграждането на адекватни за развитието на технологиите средства за обмен на класифицирана информация, както между ведомствата вътре в страната, така и с дипломатическите мисии в чужбина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg